28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3298
EURO35.0714
ALTIN2297.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Oku!..Oku!.. Oku!..

Okumayan insan bilgi sahibi olamaz. Bilgi sahibi olmayanlar da belge edinemezler.

İnsanlar okumalı ki çevresinde ve dünyada olup bitenlerden haberdar olsunlar. Dinledikleriniz veya izlediklerinizdeki sözler ya da hareketler yanıltmalı olabilir, o anda gerçeklerin saptırılmasını fark edemeyebilirsiniz. Ancak okuduğunuzda, anlatılmak istenileni kendi belleğinizde ölçüp, tartma olanağını bulursunuz.

Toprakkale Kaymakamı Mehmet Maraşlı’nın eşi, Arzu Güleryüz Maraşlı; “Hayatın anlamı kitap” projesi kapsamında ‘kitap okuma’ kampanyası başlattı. Öncelikle Arzu hanımı ve ona sonsuz destek veren ilçe Kaymakamımızı kutluyor, kitap okumayı özendirme adına yaptıkları çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Kitap okuma kampanyası kapsamında yaşanan güzellikleri zaman zaman gazetemizde haber olarak gündeme getiriyoruz. Günde 20 dakikanın kitap okumaya ayrılması yönündeki okumaya özendirme olayı ile birlikte, okullarda, OSB’deki işyerlerinde, kamu kurumlarında birlikte kitap okumak, halkın katılımını sağlayarak, öğrencilerin velileri ile birlikte okudukları kitapların sonunda hediyeler vermenin güzelliği yaşanıyor Toprakkale ilçemizde.

Bu sütunlarda okurlarımla okuma eylemini sık sık paylaşmaya çalışıyorum. Yaşanan olayların iyi okunmasını öneriyorum. Günde en aç üç değişik gazetenin sütunlarındaki haberleri okuyarak, belleğinizde yorumlar getirmelisiniz. Olaylara tek yanlı bakmamış olabileceğiniz gibi, haberlerin hangi gazetelerde ne şekilde değerlendirildiği konusunda da bilgi sahibi olursunuz.

Tv ekranlarında izlediğiniz olaylar, gazetelerin sütunlarında okuduğunuz haberler veya radyolardan dinlediğiniz haberleri daha iyi algılayabilmeniz adına çok yönlü okumak gerekiyor.

Çevremizde ve ülkemizde neler yaşanıyor, yaşanan olayların seyri nasıl gelişiyor ve sonuçlar nereye gidiyor? Bu soruların yanıtlarını iyi anlayabilmeniz adına üç değişik gazeteyi okumanız sizin toplumsal yaşam ve huzuru adına düşünmelerinizi sağlayacaktır.

Bakınız bir günlük gazetenin sadece üçüncü sayfasındaki sütunlarda yer alan haberlerin başlıklarını paylaşayım: “Babasının boğazını kesti. (İzmir)”, Eşini öldürüp intihar süsü verdi,
indirim aldı. (Muğla)”, “Eski karısının sevgilisini öldürdü.

(Adana), “Emekli Albay, eşini öldürüp canına kıydı. (Aydın)”, “Kask takmayan genç feci şekilde can verdi. (Aydın)”

Yukarıdaki haber başlıklarını okuyarak, kendinize göre yorumlar çıkarabilirsiniz. Toplum olarak nasıl yaşamaya başladığımız, nereye gittiğimizi, insan ilişkilerinde aile içinde bile sevgi ve saygının kaybolmakta olduğunu anlayabilmeniz olasıdır.

Yine gazetelere bakıyoruz, İş adamı Rıza Zarrab’ın ABD’de tutuklanması, Halkbank  hisselerini olumsuz yönde etkilemiş. Bu olay Halkbank yatırımcısını da tedirgin etmiş.

İranlı bir işadamı, ama tutuklanması olayı ile Halkbank hisselerindeki  düşüş arasında nasıl bir bağ olduğunu iyi okuyabilmek önemli.

Bundan sonrasını da tahmin edebilmeniz için, olaylara kendi belleğinizdeki süçgeçten bakmanız önem taşıyor. ABD’de tutuklama olayı, İran-Türkiye ilişkilerinin önümüzdeki süreçteki durumu.

Zarrab’ın ortağının İran’daki durumu ve benzeri gelişmelerin önümüzdeki günlerde; ABD-Türkiye ve İran üçgeninde nelerin yaşanabileceğini iyi okuyabilmek önem taşıyor. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar