29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3842
EURO35.0429
ALTIN2326.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Okumak ve anlamak

Önünüzdeki bir kağıdın üzerinde gördüğünüz yazıyı okuduğunuz gibi mi anlıyorsunuz, yoksa anladığınız gibi mi yorumluyorsunuz?


Türkçe’de bazı harflerin üzerindeki ‘şapka’nın kaldırılması ile birlikte, kişiler okuduklarını anladıkları veya istedikleri gibi yorumlamaya başladılar.


O kadar zeki bir milletiz ki, okuduğumuz sözcüğü anında anlayabiliyor, istediğimiz gibi de yorumlayabiliyoruz.


Örneğin “El”sözcüğünü değişik anlamlarda yorumlayabilirsiniz. Birincisi kolumuzdaki el olarak algılanabilir. Bir diğeri ise yabancı anlamında kullanılan “el” olarak yorumlanabilir. Bunun doğru anlaşılabilmesi için tümce içerisindeki kullanımından yola çıkarak sonuca ulaşmak en mantıklı anlayış olsa gerek.


Mahkemelerde bir dava ile ilgili kararlar verilir. Sonuçların açıklanması sırasında “mahkemedeki iyi hali nedeniyle” tümcesini görebilirsiniz. Nedir bu “iyi halinin görülmesi?”


Sanığın; şık giyimi, yani takım elbiseli olması mıdır? Eğer, ayağında çarığı, üzerinde ütüsüz gömleği ile duruşmaya çıkmış olsaydı, bu sanık için aynı tümceler kullanılabilecek miydi? Diye akla geliyor.


Doğal olarak mahkemede yargılanan sanık veya sanıklar çoğunlukla süt dökmüş kedi gibi dururlar ve kendilerinin suçsuz olduklarını, beraat verilmesini isterler.


Ancak, bazı davalar da vardır ki, mahkeme salonunda slogan atarlar, onları susturmak çok zor olabilir. Sanırım “iyi hal” sözü buradan gelse gerek diye düşünüyorum.


Geçtiğimiz ayın ortalarında Osmaniye’ye gelen Ak Parti Milletvekili İdris Bal, Osmaniye Belediye başkanı Kadir Kara’yı da ziyaret etmiş, Başkan Kara’da milletvekili Bal’a Karatepe kilimi hediye etmişti.


Kendi partisinden olmayan bir belediye başkanını ziyaret etme nazikliğini gösteren Milletvekili Bal’ı kutlamıştım. Doğru olanı da buydu aslında. Bir bakan veya Milletvekili, hatta Başbakan bile bir kenti ziyaret ediyorsa, eğer zaman da bulabilirse kendi partisinden olmasa bile oradaki Belediye başkanını ziyaret etmeliydi.


Milletvekili İdris Bal Cumartesi günü partisinden istifa etti. Aslında “ihraç” edilmesine olanak tanımadan partisinden ayrılıyordu.


Son günlerde ülke gündemine yerleşen dershanelerin kapatılması olayı, iktidar ile muhalefet arasında bir takım tartışmaları da ortaya çıkarırken, MGK kararlarının altındaki ıslak imzalar ve “Cemaat” ile ilgili ortaya atılan olaylar gündemi iyice germeye başladı.


Bir yandan Suriye ile yaşanan olaylar, Suriyeli misafirlere yapılan harcamalar ve onlarla ilgili ‘kimlik’ olayları, henüz ne zaman sonuçlanacağı belli olmayan “Ergenekon ve Balyoz davaları”, Gezi Parkı eylemleri ile ilgili soruşturmalar, Dershanelerin kapatılması istekleri ile yaşanmaya başlayan yeni gelişmeleri düşündüğümüzde, bu ülkede her an bir yeni gündem oluşabileceği akla geliyor.


Bu kadar ani gelişen gündemin ardından yeni bir gündemin ne olabileceğini bile tahmin edemez duruma geldik.


Peki ne yapmalı, nasıl hareket edilmeli? Hırslı davranışlar, iktidar ile muhalefet arasında belli ortak noktaların oluşmaması, gerginliğe neden olan tartışmalar gündemi anında değiştirebiliyor.


Önümüzdeki yerel seçimlere yakın siyasi partilerin seçim meydanlarında konuşabilecekleri sözcükleri merak ediyorum. İnşallah, adaylar dudaklarının arasından çıkar sözcüklere özen gösterir, kırıcı, incitici ve küfürlü konuşmalarla halkımızın gerilmesine neden olmazlar. Saygılarımla…



Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar