28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3313
EURO35.0803
ALTIN2298.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Okumak-İşsizlik!

Türkiye’de her dört işsizden birinin Üniversite mezunu olduğu belirlenmiş. Ülkemizdeki 3 milyon 58 bin işsizin 774 bini Üniversite mezunu. İş bulamayan Üniversite mezunlarının başında ise gazetecilik geliyor.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı’nın “Türkiye’de Üniversite mezunu nüfusun işgücü durumu” ilgili hazırladığı bir bilgi notu var. Elde edilen bu bilgi notuna göre; 2015 yılının Ağustos ayı itibarı ile 6 milyon 373 bin Üniversite mezunu işgücünün 774 bini işsiz durumda.

Üniversite mezunu işsizlerin 311 bini erkek, 463 bini de kadınlardan oluşuyor. Bu duruma göre Üniversite mezunu işsizlik oranının yüzde 12.1, çalışmada ise Ağustos ayı itibarı ile Türkiye’nin genel işsizlik oranının yüzde 10.1 olduğu ortaya çıkıyor.

Üniversite mezunları arasında işsizlik oranının en yüksek olduğu alan ise” Gazetecilik ve enformasyon” olarak görünürken, bu alanlardan mezun olanların yüzde 29.1’inin işsiz olduğu belirlenmiş.

Yine işsizlik oranlarına baktığımızda; ikinci sırada “Bilgisayar” bölümü yüzde 16.6 ile yeralırken, “sanat” yüzde 16.6, “Yaşam bilimleri” yüzde15.1 takip ediyor.

Üniversite mezunlarının en düşük alanların ise “Güvenlik hizmetleri” yüzde 2.5, “Sağlık” yüzde 3.2, “Beşeri bilimler” yüzde7.2, “Veterinerlik” yüzde 7.3 olarak görebiliyoruz.

Üniversite mezunlarının isdihdam oranının en yüksek olduğu alanlara baktığımızda; Sağlık, Veterinerlik, Mühendislik ve Güvenlik hizmetleri olduğu ortaya çıkıyor.

İşsizlik oranları ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşırken, atanamayan öğretmen adaylarının yaptığı bir basın açıklamasında “Ataması Yapılmayan Öğretmenler Okulu” yazısı dikkatimi çekti.

Atanamayan öğretmenlerin ‘satış danışma’ olduğu yönündeki haberleri okuduğumuzda, eğitim sektöründeki ilan sayılarında son bir yıl içerisinde yüzde 30 oranında bir artış gözleniyor.

Öğretmen adaylarının en çok başvuru yapması gereken ilanları inceliyoruz. İngilizce öğretmeni, branş öğretmeni, sınıf öğretmeni, Anaokulu öğretmeni ve Matematik öğretmeni olarak sıralanıyor.

Öte yandan Eğitim Danışmanı, Halkla ilişkiler elemanı ve Satış danışmanı pozisyonları da öğretmenler tarafından en çok başvuru alanları arasında ilk 10’da yeraldığı belirtiliyor.

Atanamayan veya özel sektördeki kurumlarda çalışmak isteyenlerin ise özellikle kıyı kentlerde iş aradıklarını öğreniyoruz.

İşsizlik oranlarının azaltılması yönünde Çalışma ve İş Kurumu, yani İŞKUR bazı yerleşim birimlerinde “geçici-mevsimlik” iş isdihdamına yöneliyor.

“Mevsimlik işçi” alımları ile işsizlik belli bir süre için çözümlenebilir, ancak sürenin tamamlanmasının ardından o kişilerin yeniden “işsizler ordusuna” katılmamaları için yeni projelerin yaşama geçirilmesi önem taşıyor.

Aile ve toplum denildiğinde veya “Mutlu aile Mutlu çocuklar” denildiğinde, akla ilk gelen o ailenin ekonomik yaşam standartlarının düzenli ve sağlıklı olabilmesidir. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar