20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Öğrencilerin kitapları

İlkokullarda öğrencilerin kitaplarının ücretsiz olarak dağıtılmaya başlanması ile birlikte iktidardaki siyasi partinin yöneticileri övgü ile konuşmaya başlamışlardı.


Öğrencilerin kitaplarının devlet tarafından ücretsiz dağıtılması velilerimiz açısından güzel olmuştu.


Ancak, sınıf öğretmenleri bazı yayınevleri ile anlaşarak öğrencilere kitap veya dergi setleri aldırmaya başlamasının önüne geçilemedi. Bu konuda gündeme getirdiğimiz konularla ilgili okula giden Milli eğitim denetmenlerinin de  incelemelerinin gerektiği sonucu elde etmediği görülüyordu.


Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken, öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitapların yetersizliğini ileri süren öğretmenler yine kitap alınması yönünde velilere öneriler getiriyorlar.


Bize gelen şikayetlerde; öğrencilere kitapların ücretsiz dağıtılmasına rağmen, dışarıdan kitap alınmasındaki amacın eğitim yönüne dikkat çekiliyor. Devlet tarafından dağıtılan kitaplar eğer, eğitim ve öğretim açısından yetersiz ise, öğretmenler de bu kitapların yerine dışarıdan para ile kitap aldıracaksa eğer, ücretsiz dağıtılan kitapların bir anlamının kalmadığı ortaya çıkıyor.


Ya da devlet tarafından bastırılan kitapların özel yayınevleri tarafından satın alınanlar katar kaliteli eğitim vermesi sağlanmalı, bu sağlanamıyorsa ücretsiz kitap dağıtılmaması şeklinde yorumlar yapılıyor.


Veliler çocuklarının eğitiminin iyi olmasını isterken, devletin verdiği ücretsiz kitaba ek olarak para ile kitap almanın mantığı üzerinde kafaların karıştığı belirtiliyor.


İlkokula yazılan öğrencilerden kayıt parası alınmıyor, sistem olarak kayıtlar yapılırken, birinci sınıf öğrencilerin velilerinden okul gereksinimleri için istenilen paralar şimdi gündeme geliyor.


Sınıf öğretmenine diz üstü bilgisayar, fotokopi kağıdı, sınıfın perde parası ve benzeri isimlerle velilerden istenilen paraların har okul veya sınıf öğretmeninde farklı rakamlarda olması kafaları karıştırıyor.


Sınıf öğretmenleri 120 ile 250 Tl arasında değişin rakamlarda velilerden para istediklerini öğreniyoruz. Veliler çocuklarının iyi eğitim görebilmeleri için bu paradan kaçınmasalar da her öğretmenin farklı rakamları okulların veya sınıfların gereksinimlerini ortaya koyuyor.


Bazı sınıflarda birinci sınıflar için öğrencilerin kırtasiye malzemelerini koymaya yarayan dolap ve kutuların olmadığı söylenirken, oysa birinci sınıf öğrencileri için bunun bir gereksinim olduğu vurgulanıyor.


İlkokul birinci sınıflarda başlayan eğitim ve öğretim çocuğun ilerisi için çok önem taşıdığını düşündüğümüzde, okullardaki sınıfların perdeleri, temizlikçi paralarının velilerden alınması olayını düşündüğümüzde, ilkokulun parasız olduğunu da aklımıza getiriyoruz.


Eğer bir sınıfta öğretmenin öğrencilerine daha iyi eğitim verebilmesi için akıllı tahta, dizüstü bilgisayar ve benzeri ürünler gerekiyorsa bunların alınmasına veliler karşı çıkmaz.


Ancak, okullarda temizlik işlerine bakan hizmetliler bulunurken velilerden bunun parasının istenmesini düşündüğümüzde; her yıl İŞKUR tarafından okullara verilen temizlik elemanlarının ne işe yaradığı akla gelir. Veliler istenilen paralara değil, rakamlara baktıklarında bir eğitim-öğretim yılı boyunca çocuklarının ne kadar yararlanabileceğini düşünüyorlar. Bir veliye ağır gelmeyecek rakamların istenmesini söylüyorlar. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar