26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4771
EURO34.7556
ALTIN2439.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ocağımızdaki yangın

Yeni yılın ilk ayının on birinci gününe geldik. Halk deyimi ile ocağın ilk haftasını bitirip, ikinci haftasında; yani ocağı on birledik.

Yeni yılın birinci ayının on birlik gününe gelinceye kadar, ne kadar ocaklarda yanan ateşlerin ısısında düşüş yaşandı?

Ocak ayının on bir gününe gelinceye kadar, halkın ihtiyaç ürünlerinden kaç on birinin fiyatına zam yapıldı?

On bir günde ülkede neler yaşandı, neler değişti ve kaç on birlerin hesapları yapıldı.

Yılın ilk ayının ilk günlerinde başlamak üzere yapılan zamlar içerisinde; yüzde 11 zam yapılan bir haber duyanlarınız oldu mu?

Yapılan zamlar arasında yüzde 20’nin altında kaç rakam duydunuz?

                          ***

Evlerde yaşananları  yeni yılla birlikte ülkeyi yönetenler, ne kadar görebiliyorlar?

Bir Ocak’tan 11 Ocak’a kadar; doğalgazdan elektriğe, akaryakıttan özel okullara, sigara ve içkiden temel gıda ürünlerine yüzde kaç oranında zam yapılarak uygulamaya başlandı.

Aracına binenler, sigara ve içki alanlar, temel gıda ürünleri alanlar zamlı fiyattan para ödediler. Doğalgaz ve elektrik faturaları zamlı fiyattan abonelere gönderildi.

Çalışanlar ve emekliler henüz maaşlarını bile alamadan, yukarıda saydığım zamlar uygulamaya başlandı. 

Vermeden Almak bu olsa gerek!..

                       ***

Benim bildiğim, güzel ve süslenmiş sözcükleri şairler ve aşıklar dile getirirler. Günümüzde ise siyasi iktidarın sözcülerinin konuşmalarını dinlerken, kullandıkları güzel, iç açıcı ve süslenmiş sözcükleri kullanmakta şair ve aşıklara taş çıkarmaya başlar oldular!

Edebiyat anlatımlarında; “Abdal” ile “Aptal” sözcüklerinin ayrı anlamlar taşıdığını bilirsiniz. Günümüzde bu iki sözcüğün arasındaki, “d” ile “p” harflerini birbirine karıştırıp söyleyenleri veya halka bakışlarında “P” harfini kullanan zatların sayılarında artışlar görüldüğüne tanıklık ediyorum.

                      ***

Tilkilerin kurnazlığı masallarda anlatılır. Bazı insanların kurnaz hareketleri veya çevresindeki kişileri dolandırmalı olayı iye ilgili olarak, “Tilki gibi kurnaz!”deyimi kullanılır.

Tilki gibi kurnaz olabilirsiniz, çevrenizdeki en yakınlarınızı bile dolandırabilirsiniz! Hatta onları kendi aklınıza göre “aptal” yerine bile koyarak davranışlarınız olabilir.

Her yağan yağmurun ardından güneşin doğması ile gökyüzündeki maviliğin ortaya çıkması gibi, günün birinde sizin “tilki davranışlarınız” net olarak ortaya çıkabilir.

                        ***              

İlkokul öğrencisi iken okuduğumuz bir masal kitabı vardı. Değişik hayvan türleri biraraya gelmişler, birbirlerinin üzerine çıkarak bir görüntü oluşturmuşlardı. En altta kalan “eşek” ile diğer hayvanların birbirlerinin üzerine çıkmasının ardından en tepede ise “Horoz” bulunuyordu.

En yüksekteki horozun, güneşin doğması dakikaları yaklaştığında; “ükürüü, ükkkk!”diye ötmesini engelleyebilir misiniz!...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar