24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5221
EURO34.7878
ALTIN2422.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Nasıl ve niçinler

Olumlu veya olumsuz olayların ardından insanlar değişik yorumlar yapmaya başlarlar.

Sel felaketi olduğunda dere yatağına yapılan yapılar ile önlemlerinin alınmadığı yönündeki eleştiriler gündeme gelir.

Yoğun kar yağışları sırasında ulaşılamayan yerleşim yerleri ile yolların trafik akışına kapanması neticesinde yine değişik yorumlar yapılmaya başlanır.

Orman yangınları veya kentte meydana gelen değişik yangınlar sonunda yine eleştiriler yapılmaya başlanır.

Depremler meydana geldiğinde de yine değişik görüşteki eleştiriler tartışılmaya açılır.

Hangi olayla olursa olsun, olumsuzlukların eleştirilmesi sırasında insanlar tepkilerini gösterirken yöneticiler her zaman hedefe getirilir. Yönetilenlerin, yönetenlerden istedikleri ve beklentilerindeki tepkilerdir bunlar.

Yönetenler ise değişik yöntemlerle kendilerini savunurcasına, yine farklı bahanelerle sözleri vatandaşlarla paylaşmayı uygun görür.

Böylesi durumlarda olumsuz olayların yaşandığı süreçte özellikle yönetenlerin, yönetilenler tarafından kendilerine yapılan eleştiriler karşısında sağduyulu ve anlayış içerisinde hareket etmeleri önemlidir.

Deprem, sel felaketi veya yangınlar sırasında canlarını kaybeden insanların tepkilerini anlayabilmek ve onların yeni tepkiler göstermemeleri için konuşulacak her tümcenin sözcüğü önemlidir.

Deprem bölgesinde yaşanan acı ve üzücü olaylar karşısında insanlar ilk dakikalarda kendi başlarının çaresine bakmaya çalıştıkları anları, yaşamayanların anlayabilmesi zor olabilir.

Bin insanın annesi veya babası öldüğü zamanki üzüntüyü, anne veya babasını kaybedenler kadar iyi anlayabilen olamaz.

Son yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin artçı sarsıntıları devam ederken, insanlar binalarına girmekten çekinerek çadırlarda veya araçlarında yatmaya çalışıyorlar.

Sıcak odalarında ve televizyonlarının başında yaşanan olumsuzlukları izleyenler ile geçmişinde veya bugünlerde depremi yaşayanların duyguları ile psikolojik davranışları arasında farklılık olabileceğini anlayabilmek önemlidir.

Bu acı ve üzücü günlerden kurtulabilmek için depremzedeleri anlayabilmek ve onlara psikolojik anlamda destek olabilmek için öfkeli anlarını ve tepkilerini anlayışla karşılamak yöneticilerin öncelikli davranışları arasında olması bekleniyor.

Olumsuz olayların ardından psikolojik olarak kendilerine gelmeye çalışan, canlarını ve eşyalarını kaybeden insanlardan öfkesiz ve aklı selim düşünmelerini bir süre ertelememiz gerekiyor.

Vatandaşlarımızın en önemli beklentilerinden birisi de; siyasilerin yürekleri sızlatan küfürlü, kırıcı ve yıpratıcı sözlerden kaçınmaları olarak dile getiriliyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar