25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5065
EURO34.9715
ALTIN2431.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

mesaj

Bisiklet ve e-bisikletlerin çarşı içerisindeki kaldırımlarda seyirlerinin yayaları olumsuz yönde etkilemesi ve tehlikeler oluşturması ile ilgili bir çok kez bu sütunlarda olayı gündeme getirdim.

Elektrikli bisikletlerle ilgili geçtiğimiz yılın son aylarında bir açıklama yapılmıştı ve  2017 yılı içerisinde uygulamaya konulacağından sözediliyordu.

Elektrikli bisiklet sürücülerinin belge almaları başta olmak üzere alınan kararlara uymayanlar hakkında cezai işlemler yapılması anlatılıyordu.

Bisiklet ve elektrikli bisikletlerin karayolları trafik kurallarına uymaları gerektiği gerçeğinden yola çıktığımızda, tehlike boyutlarını da anımsamak zorundayız.

Kaza sırasında, yani bir yayaya elektrikli bisikletin çarpması sonucu yaralama veya ölümle sonuçlanamayacağına garanti verebilir misiniz?

Kask kullanımının motosiklet sürücüleri için hayati önem taşıdığını anımsadığımızda, kendi sağlıklarını hiçe sayan sürücülerin  bazı kazalarda hayatlarını kaybettikleri olaylarını biliyoruz.

Çarşı içerisinde bisiklet ve elektrikli bisiklet sürücüleri kaldırımlarda ve ters yönlü yollarda seyirlerini sürdürüyor. Elektrikli bisikletlerin trafikteki siyerleri, sürücüleri ile ilgili uygulama sanırım bu ayın sonlarına doğru hayata geçirilecektir.

Trafik kurallarının insanları korumak için düzenlendiğini unutmamak gerekiyor. Tehlikeli araç sürücüleri nasıl trafik seyrinde düzensizlik oluşturuyorsa, bisiklet veya elektrikli bisikletlerin de aynı şekilde seyirlerine dikkat etmedikleri ve trafik kurallarına uymadıkları zaman diğer araç sürücüleri ile yayalar için tehlikeler oluşturmaktadır.

Trafik kurallarına uyulması için görevli Trafik polislerinin uyarmaları veya ceza yazmalarına gereksinim kalmadan, sürücüler kuralları çiğnemeden yollarında seyretseler, kazasız, korkusuz ve sağlıklı trafik düzeni sağlanmış olacaktır.

Bakıyorum çarşı merkezine, sabahleyin işyerine gelen esnaf aracını parkediyor ve akşam kapatıncaya kadar orada kalıyor.

Geçtiğimiz günlerde bir kuyumcunun önüne otomobil sürücüsü parketmeye çalıştı. Kuyumcu içeriden çıkıp otomobil sürücüsünün yanına gelerek; “Az sonra kamyonet gelecek, yük getirecek, buraya parketmeyin!” uyarısında bulundu.

Kuyumcuya baktım, otomobil sürücüsüne baktım ve gülerek yoluma devam ettim.

Kuyumcunun önüne nasıl bir kamyonet gelecek, nasıl bur yük getirecekti! Kuyumcu işyerinin önüne parktedilmesine karşı olduğunu belirtmek isterken, “kamyonet yük getirecek!” gibi dil sürçmesi bir tümce kullanmıştı.

Bugünlerde çarşı içerisindeki bazı halk otobüsü durakları yanına “duba” yerleştirmişler. Otobüs durakları levhalarını gördükleri halde buraya parkeden araç sürücülerine uyarı amaçlı olarak dikilen ‘dubalar’ vatandaşlar tarafından farklı yorumlara neden oluyor.

Durak yakınlarındaki ‘dubaları’ görev vatandaşların bazıları “kazıklı kent!” yorumlarını yapmaya başladı.

Öyle ya; Belediye hizmet binasının çevresinde ‘dubalar’,  Ziraat bankası önündeki otobüs durağı yanında ‘dubalar’, çarşı içerisindeki bazı otobüs durakları yakınında ‘duba’ları görev vatandaşların “kazıklı kent” yorumlarını yapmakta haklı mı, haksız mı bilemem!?

Otobüs durağı olduğu halde buraya araçlarını parkeden anlayışsız sürücüleri uyarmak amacı ile ‘duba’ yerleştiriliyorsa, demek ki bu kentteki sürücüler trafik kuralları yönünden bilgi eksikliklerine sahipler anlamına gelir. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar