28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3177
EURO35.1247
ALTIN2293.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Mektuplar, Belgeler ve kasetler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkışının günü.

Dünya da çocuklarına ve Gençlerine “Bayram” armağan eden bir ülkenin  kurtuluş Savaşını zaferle taçlandıran Atatürk’ü bu gün bir kez daha saygı ile anıyorum.

Atatürk’ün “Gençliğe hitabesi”nde yazdıklarını okuduğumda, 100 yıl öncesinde bugünleri görebilen bir aklın izlerini görüyorum. Yine Atatürk’ün “Nutuk” eserindeki yazıları okuduğumda, 2021 yılının 19 Mayıs günlerine gelindiğinde ülkede nelerin yaşanabileceği olasılıklarının uyarılarını görüyorum.

Bugünlere geldiğimizde ise Atatürk’ün o uyarı-öneri niteliğindeki yazılarını yok saymaya kalkan, hatta eserlerinin  dağıtılmasını bile yasaklayan bir zihniyetin kök vermeye çalıştığını görebiliyorum.

Bir insan kendisini başkalarının yerine koyabilme veya onun ismini tarihten silebilme uğruna farklı çalışmalar yapıyorsa, böylesi bir çalışmanın neticesindeki gelişmeler ve yaşanacaklar da merak edilir.

Teknolojinin bu kadar geliştiği bir yerkürede, insanların kafalarını; ırkçılıkla, milliyetçilikle bütünleştiremeyeceğiz gibi; inanç, mezhep veya dinsel fikirlerle de bir arada tutabilmeniz zor alacaktır.

Filistin örneğini görebiliyoruz. Müslüman bir toplum olan Filistin halkına İsrail devletinin katliamları karşısında, Arap ve Müslüman olarak bildiğimiz kaç ülke desteğini açıklayabiliyor. Kaldı ki, bazı Arap ülkelerinin ABD’nin yani dolayısı ile İsrail’in yanında oldukları görebiliyoruz.

Yurdumuz dışındaki olaylara gelmişken, ABD’ye doğru bir haber turuna geleyim. Gazete haberine göre; “Kennedy’in mektupları 88 bin dolara satıldı”

ABD’nin eski Başkanı John F. Kennedy’in İsveçli kız arkadaşına kendi el yazısı ile  yazdığı mektuplar, Boston kentindeki müzayede de  satışa çıkarılmış. Bu mektuplar 88 bin dolara, yaklaşık 745 bin Tl karşılığında alıcı bulmuş.

ABD eski Başkanlarından Kennedy, 1917 yılında doğdu ve 46 yaşında iken 1963 yılında görevini yürüttüğü sırada öldü.

Kennedy, 1953 ile 1960 dönemi arasında Massachusetts Senatörü olarak görev yaptı.

Demokrat Parti adayı olarak 8 Kasım 1960 günü yapılan seçimlere katılan Kennedy, ABD’nin 44. Başkanı seçilerek 20 Ocak 1961 tarihinde görevi devralarak çalışmalarına başladı, 22 Kasım 1963 tarihinde ise görevi başındayken hayatını kaybetti.

Bunları neden araştırıp yazdığımı merak edenleriniz olmuştur. Bir Devlet Başkanı’nın sevdiği kıza yazdıkları mektuplar, aradan geçen yıllar sonra değer görüyor ve  o ülkenin parası ile 88 bin dolara satın alınıyorsa, o ülkedeki insanların değerleri değerlendirdikleri ve sahiplendiklerini gösterir.

Bizim ülkemizde ise bırakın “sosyal demokrat gençleri” Atatürk’ün Nutuk kitabını ücretsiz dağıtmak isteyen “Ülkü Ocakları Başkanı” bile görevden alınıyor, sorgulanıyor.

Toplumsal yaşantıda iki olay insanın aklını alır; “Biri inançları yanlış yönde kullananları göremeden peşine düşmek, ikincisi ise kendisine teklif edilen paranın altında gelecekte nelerin yattığını bilememektir!”

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar