29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3776
EURO35.0442
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

“Maşalı” Allahsızlar!..

Çok sert oldu sanırım yazımın başlığı, ya da ilk okunuşta açılımını okumadan öyle algılayıveriniz!

Sizlerin çoğu zaten algılama konusunda bayağı farklı fikirlerin sahibi olmuş olmalısınız.

Okumaktan uzaksanız eğer, ya da okumadan başkalarının anlattıkları ile fikirleri savunmaya başlamışsanız, zaten sizinle bir konuda tartışmaya gerek duyulması bile sakıncalı olabilir.

Bir görüş, inanç veya benzeri olaylarla ilgili anlatılanların savundukları ile eylemleri arasında çelişki olup olmadığını inceleyebiliyor musunuz?

Araçların kaportalarında çeşitli yazılar görürsünüz. Bu yazılardan birinden örnek vermek istiyorum.

“Maşallah”, “Maaşallah”, “Maşaallah” sözlerini  okurken, yazılanların neyi anlatmaya çalıştığını veya bu yazıyı yazan, ya da yazdıran kişinin anlam olarak ne anlatmak istediğinden haberinin olup olmadığını yorumladığınız oldu mu?

Eğer bir aracın kaportasında, “Maaşallah” sözcüğünü görmüş iseniz, bu sözcünün ana temelinde “Maaş” sözü yatarken, “Allah”ı da ekonomik çıkarına ‘alet’ etme olayının yattığı düşünülebilir.

Bu sözcük, kapitalist anlayışın, Allah’ı ekonomik bir çıkar anlayışı ile ticaretine ‘alet’ etme olayı olarak düşünülebilir.

Geçelim bir diğer söze. “Maşaallah” sözcüğüne baktığımızda, olay daha da farklı yorumlanabilir. Buradaki sözden çok önemli bir yorum çıkarılması olasıdır. ‘Maşa’ ve ardından gelen ‘Allah’ işte burada oluşan sorunun  aracına bu yazıyı yazdıran mı, yoksa yazandan mı kaynaklandığını iyi düşünmek zorundayız.

Ne demek; “Maşa Allah!” buradaki yazıya İslam ülkesinde ve din adına mücadele verdiğini iddia ederek çeşitli yayınlar yapan kuruluşların neden karşı gelmediklerini merak ediyorum!
İnsanların en ince duygularını, yani inançlarını kullanarak yapılan konuşmaların, etkinliklerin ardından ‘inanç ticareti’ çıkabilmesi halinde gerçekten inananların bu olaylara nerede ve nasıl karşı çıktıklarını merak ediyorum!

“Allah” adını bir sözcük veya tümce içerisinde kullanarak, ekonomik çıkar amacı ile inançlı insanların üzerinden rant elde etmek isteyenlerin “Allah belasını vermeli!” (Onların sözü ile)
Bir kişi eğer aracının kaportasına, “Maşaallah” diye yazdırıp trafikte dolaşıyorsa, bunu gören din adamları da suskunluk içerisindeyse ve en önemlisi de böylesi bir yazı karşısında ülkemizde Din ve inançlar üzerinden  yapılan çeşitli etkinliklere binlerce lira para aktaran esnafımız oluyorsa bu olaya seyirci kalanların tamamına bir sözüm olacak: “ Allah’ı Maşa olarak kullanamazsınız, ancak; insanlara can ve akıl veren yaratıcı olarak Allah’ın emirlerini yerine getirirken gönderdiği kutsal kitapları okuyarak, aynı zamanda kitaplarında yazılı olan emirleri yaşamınızda uygulayarak canınızın oluşmasındaki borcunuzu yerine getirmiş olursunuz.

Son günlerde özellikle “dinsel amaçlı Vakıf” veya bir köydeki din görevlisinin yaşadığı basında yer alan “Cinsel taciz” olaylarının yüzde 99’unun Müslüman olduğu söylenen ülkemizde yaşanmasının üzüntüsünü yaşıyoruz.

Kız öğrenci yurtlarında yaşanan bu olayların bir kurum adına maledilmemesi taraftarıyız, ancak; kurumda yaşanan olaylardan Kurumun Müdürü
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar