28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3457
EURO35.1224
ALTIN2307.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kurtuluş’u kutlama…

Dün Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümüydü. Kurtuluş günü etkinlikleri 2 Ocak tarihinde başlayıp,  7 ocak gününe kadar çeşitli programlarla kutlandı.

Dünkü kutlamalar olumsuz hava koşulları nedeniyle açık alanda yapılamadı. Hava koşullarının olumsuzluğu değil, benim asıl üzüntüm bu kentin emperyalist işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümünde, şehitlerimizin kanlarından rengini alan bayrağımızın işyerlerinde asılması noktasında oldu.

Çarşı içerisinde öğle saatlerinde gezerken bazı işyerlerinin vitrinlerinde bayrak asılı olmadığına tanık oldum.

Milli bayramlarda bir gün öncesi öğle saatlerinde bayraklar asılır, bayram günü de davullar çalar, halaylar çekilirdi. Hatta benim çocukluk yıllarımda Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluş günü’ne ‘Çete Bayramı’ derdik.

Çeteler atlara binerler, motorların römorklarında; berberler, terziler, marangozlar ve benzeri meslekteki esnaf gösterilerini yapardı.

Son yıllarda böylesi etkinlikler yapılmaz oldu. Dünkü olumsuz hava koşulları bu anlattıklarımın dışında tutulması gerekir. Dün ile ilgili benim kaygılarım işyerlerinin vitrinlerine bayrak asmayanlar için.

İşyerlerine bayrak asmayanları eski yıllarda Belediye Zabıtası uyarırdı, şimdi onlar da yapılmaz oldu.

Bayrak asmayan esnafın amaçlarının ne olduğunu bilemem ama, asmayan bazı esnafın bir takım görüşler nedeniyle asmamış olabileceğini düşündüm.

Kimler veya hangi görüşteki esnafın bayrak asmadığı konusunda bir yorum yapmak istemiyorum, ama onların bu topraklarda bugün rahatlıkla camilere gidip namaz kılmaları, rahatlıkla esnaflık yapabilmeleri için şehit olan atalarına saygısız olduklarını söyleyebilirim.

İşyerinin önüne bayrak asıp asmamakla bir şey olmaz diyebilirsiniz. Normal

günlerde  kimseden bayrak asılmasını beklemiyorum. Ancak bugün Kurtuluş savaşında Osmaniye’nin kurtuluş günü. Bugün işyerlerine bayrak asmayanların işgalde kalmadan yana veya işgalcilerle işbirliği yaparcasına bir düşünce içerisinde olduklarını aklıma getirebilirim veya yorumlayabilirim.

Barıştan, huzur ve kardeşlikten yana sözedilir ancak, milli kurtuluş günümüzde bile işyerine bayrak asmayanları gördüğümde neyin peşinde olduklarını düşünebilirim.

Canı ve kanı pahasına bu toprakları bizlere emanet eden atalarımıza saygılı olmak zorundayız. İnancımız ve ulusal yapımız da bunu gerektiriyor. Bu vatan için şehit olanların bıraktıkları emanetlere, toprağına, bayrağına ve Cumhuriyeti’ne saygısızlık yapmak, onları milli bayramlarda anmamak ülkenin bölünüp parçalanmasına çanak tutma anlamına gelir diye düşünüyorum.

Üç kuruşluk maddi çıkarları veya siyasi çıkarları uğruna yapılan yanlışlara alkış tutmak, siyasi görüşleri nedeniyle önde gidenlerin sözlerine göre hareket etmek gibi zihniyet, günümüzdeki siyaseti iyi izlemelidir.

Dün diz dize, göz göze, yan yana olanların; bugün çıkarları nedeniyle karşı karşıya geldiklerini, birbirlerine en ağır sözler söylediklerini anımsarsanız, yarın sizlerde o bireylerden biri olmayacağınıza nasıl garanti verebilirsiniz?

Bu vatan toprakları kolay kazanılmadı, kolay da peşkeş çekilemeyecektir, Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar