19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6013
EURO34.7672
ALTIN2496.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kitap fuarı

Bu yıl ikincisi açılan Kitap fuarının ilk günündeki ve ikinci günündeki izlenimlerim, okur kitlesi açısından ve kentimiz açısından umut vericiydi.

Bu yılki stantlar daha düzenli yerleştirilmişti. Yaklaşık 60 stantta, 100 yayınevi yeralırken, yine değişik il ve ilçelerden gelen 100 şair ve yazar okurları ile buluşacaklardı.

Fuara gelerek stantları gezenlerle sohbet ediyoruz. Herkes kitap fuarının açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyor. İnsanlar birbirleri ile buluşup sohbet etme olanağını bulurken, bir bayram havası içerisinde stantları geziyorlardı.

Yaşı 60’ın üzerindeki bir kadınla sohbet ediyorum. Kitap okuma oranındaki düşüşten sözederken; televizyon dizileri ile akıllı telefonlardaki mesajlaşma oranlarının artış göstermesine tepki gösteriyordu.

Televizyon dizilerinin insanlar üzerinde olumsuz yönde etkisinin olduğunu vurgulayan kadın, ahlaksızlıkların, cinayetlerin, boşanmaların ve değişik türdeki olayların televizyonlardaki dizilerin etkisi olduğunu belirterek, evindeki televizyonu izlemediğini ve kaldırıp bir kenara koyduğunu söylüyordu.

Torunları için birkaç kitap alan kadın; bir yere giderken en güzel hediyenin kitap olduğunu vurgulayarak; “çiçek veya pasta yerine hediye olarak kitap götürülmesi bence en uygun olanıdır. Dinimizin de ilk emrinin ‘oku’ olduğunu düşündüğümüzde okumak geleceğimizi aydınlatır”diye konuşuyordu.

Kitap fuarındaki stantları gezenler, bu yıl kaliteli kitap olmayışından yakınıyorlardı.

Bir Üniversite öğrencisi ile tanıştık. Stantlarda Nazım Hikmet ve Yaşar Kemal’in kitaplarını bulamadığını söylüyordu.

Yayınevlerinin çoğunluğunun dini içerikli veya çocuk kitapları getirdiğini, roman veya bilimsel kitapların yetersiz olmasından yakınıyordu.

Kitap fuarında 100 şair ve yazar okurları ile tanışma olanağı bulacaklardı. Sadece OŞYAD yayınları olarak 11 şair ve yazarımızın yanında, Osmaniye’li şair ve yazarların sayıları da 20 dolayında olacaktı.

Kitap fuarına gelenler Osmaniye’den en az 20 dolayında şair ve yazarın kitaplarını görmüş olmak onlara ayrı bir mutluluk veriyordu.

Bazı insanlar kitap çıkaran en yakın arkadaşlarından haberdar bile olmadıklarını, ancak fuarda gördüklerinde anladıklarını bile söyleyenler vardı.

Fuarın ilk iki gününde ziyaretçi sayılarını tahmin ediyorum. İlk günde binin üzerinde ziyaretçi geldi diyebilirim. İkinci gün bu sayı biraz daha artış gösterdi.

Geçtiğimiz yılki 10 günlük süre içerisinde 40 ile 45 bin ziyaretçi geldiğini haberlerimizde sizlerle paylaşmıştık. Bu yıl bu sayının daha da artacağını umut ediyorum.

Kitap fuarını günlük binin üzerinde ziyaretçinin geldiğini düşündüğümüzde bir eksikliği dile getirmek istiyorum. Sağlık yönünden fuarın yakınında bir sağlık ambulansının hazır bulunmasını yetkililere öneriyorum.

Osmaniye halkı kitap fuarını sevdi, ilgi gösteriyor. Belediye Başkanı Kadir Kara’da açış konuşmasında geleneksel hale getireceklerini söyledi.

Kitapseverlerin yüreğini okşayan bu sözlerle birlikte, kitap fuarına katılan tüm yayınevi, şair-yazar ve emeği geçenleri kutluyor, bol kitaplı günler diliyorum. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar