08 Mayıs, 2024, Çarşamba
DOLAR32.2642
EURO34.7284
ALTIN2406.1
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kırmızı gülün adı var

   Bir türkünün ilk sözleriydi yazımın başlığı, ancak nasıl okursanız öyle yorumlayabileceğinizi sizlerin algılamalarına bırakıyorum.

Yaklaşık 7 milyon çalışan insanı ilgilendiren 2021 yılı için geçerli olacak olan Asgari ücret görüşmelerinin ikincisi de yapıldı.

İlk toplantı 4 Aralık günü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında yapılmıştı. İkinci toplantı ise 15 Aralık günü Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantı basına kapalı yapılırken, yaklaşık 2 saat süren görüşmeler sırasında TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç’un, işveren kesiminin görüşlerini dile getirdiğini öğrenebiliyoruz.

Üçüncü toplantının ise 22 Aralık Salı günü Türk-İş ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Bu da demek oluyor ki; iktidar, işveren ve işçi temsilcileri arasında yapılacak olan üç toplantı sonunda 2021 yılının işçiler için asgari ücreti ortak bir kararla belli olacak.

Ülkemizde Asgari ücret belirleme komisyonu kararlarını incelediğimde, bir önceki yılın bürüt rakamının Net olarak bir sonraki yılda belirlendiğini görüyorum.

2020 yılının asgari ücreti brüt olarak 2.943 Tl olarak belirlenirken, net rakamının ise 2.324 Tl olduğunu görmekteyiz.

2021 yılı asgari ücretinin geçen yıldaki belirlemeye göre ne kadar olarak düşünebileceğimiz noktasında aklımızdan rakamlar geçirebiliriz.

İktidarın yönetim anlayışına bakılırsa, ekonomiye fazla yük olmaması gerekçesi ile ortalama bir ücretin belirlenmesinden yana olabilir. İşverenler de aynı düşüncede olurken, işçiler adına masaya oturan İşçi sendika temsilcilerinin istek, öneri ve beklentileri önem taşır. İşçinin beklediği en önemlisi ise; çalışanın emeğinin masada hak ettiği şekilde savunulması ve başarılı netice alınması olarak değerlendirilir.

Geçen yıl masaya oturan aynı Türk-İş Başkanı bu yıl yine asgari ücret belirlenmesinde söz sahibi olacak kişi. Neyi, nasıl değerlendireceğini bilemiyor ama; dik duruşunun ardından çark edişlerine bir anlam veremediğimi söylemek istiyorum.

Haftaya asgari ücret komisyonu üçüncü toplantısını yapacak. İki toplantıda sonuç alınamasa da bu toplantıda rakam belirlenmiş olacak gibi düşünüyorum.

Yeni asgari ücretle ilgili kimlerin neler beklediklerini bilgilerinize sunmak istedim.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, asgari ücretin en az 3 bin 100 Tl olmasını istiyor. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener net 3 bin lira olması gerektiğini söylüyor. HDP İl Eş Başkanı Elif Bulut, en az 4 bin lira olmasını istiyor. BBP, net asgari en az 2 bin 855 lira olmasını istiyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, asgari ücretten vergi alınmamasını, primlerin devlet tarafından karşılanmasını isterken, böyle yapılması halinde 2 bin 900 liranın üzerine çıkabileceğini söylüyor. DİSK, asgari ücretin net 3 bin 800 lira olması gerektiğini açıklıyor. Türk-İş Genel başkanı Ergün Atalay ise; “İşveren ve hükümetin, tebessüm ettirecek, ‘evet’ diyeceğimiz bir rakam getireceğini umut ediyoruz”diyor.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar