29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3822
EURO35.0188
ALTIN2325.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kimlik kaybı

İnsanlar kimliklerini kaybettikleri zaman bazı anlarda başlarına olumsuz olaylar gelebiliyor. 

Kimliklerini kaybedenlerin adına, bankalardan kredi çekilmesi, yine adlarına farklı hesaplar açılarak borçlanması olayları ile karşılaştıkları oluyor.

Hatta bu olay, bazı dolandırıcılar tarafından kullanılarak, kimliklerini kaybettikleri ve terör örgütlerinin eline geçtiği, hatta adlarına bankalardan kredi çekildiği yönünde de insanlar zor anlar yaşadıkları oluyor.

Kimliklerin kaybolması veya kimlik fotokopileri ile özellikle bankalarda hesap açılması ya da kredi çekilmesi olayı sizce kuşkulu gelmiyor mu?

Buluntu bir kimlik veya fotokopisi ile bankalarda işlem yapılamaz, yapılmamalı, görev bilincinde olan banka görevlisi böyle bir işlem yapmaz, yapamaz da!

Bir başkasının kimliği ile başka bir hesaba para bile yatırılmadığı olaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Eğer bir banka da başkasının kimliği ile hesap açılıyorsa, hele de fotokopisi ile işlem yapılıyorsa burada bankadaki görevlinin işbirliği akla gelmelidir.

Kimliğini kaybeden biri adına bankadan kredi çekilmesi olayı ise tamamen bence saçmalıktır. 

Çünkü bankadan kredi çekerken bazı evraklar dolduruluyor, varsa eşi, yoksa bir yakını kefil olarak isteniyor. İmzalar atılıyor.

Fotokopi kimlikle bu işler kefilsiz olarak yapılabiliyorsa banka görevlisi bu konuda sorumlu tutulmalıdır.

Kimliğini kaybeden veya fotokopisi ile bankalardan kredi çekilmesi olaylarında, bankalardaki görevliler öncelikli sorumlu olarak haklarında dava açılması gerektiğini belirtmek istiyorum.

Sorumluluk bankacılık anlayışı gösteren bir bankadan sözlere örnek vermek istiyorum.

Bir bankanın Osmaniye şubesine gittim. Bir arkadaşımın kitabına bandrol almak için ilgili yere 30 TL (otuz lira) yatıracağım.

Arkadaşımın kimlik fotokopisi, adresi, telefon numarası imzası ile birlikte elimde bulunuyor.

Bankadaki görevli benim kimliğimi istedi. Hesaba yatırılacak para arkadaşımın adına gönderilmesi gerekiyordu, onun adının yazılması gerekiyordu.

Bankadaki görevli başkası adına para yatıramayacağımı, parayı yatıranın adının ve imzasının olması gerektiğini ısrarla söylüyordu. 

Para çekmiyorum, hesap açtırmıyorum, sadece arkadaşımın adına bir hesaba para yatırıyorum. Banka görevlisi doğru olanı yapıyordu, olması gerekeni yapıyordu.

Parayı kendi kimliğimdeki bilgileri vererek yatırdım, ancak bir not düşülmesini istedim; “…. Adına bandrol ücreti olarak hesaba gönderilmiştir” diye yazdırdım.

Parayı yatırdıktan sonra bankadaki görevliye işini sağlıklı yapmasından dolayı teşekkür edip ayrıldım.

Bu olayı neden anlattım diye düşünürseniz; buluntu kimlik veya fotokopisi ile bankalarda hesap açtıranlar, kredi çekenlerin sahtekarlıkları ile olayı karşılaştırmanız için gündeme getirdim.

Kimlik fotokopileri ile binlerce lira kredi çekenler bu parayı bankadaki görevlinin bilgisi olmadan nasıl yaptığını düşünmek gerekiyor.

Sadece 30 Tl parayı yatırırken, yatıran kişinin kimliğini isteyen banka görevlisi ile, bir başkası adına kimlik fotokopisi ile binlerce lira kredi veren banka görevlisini düşünelim.

Kimlik kaybedenlerin başına gelen olumsuz olaylarda kredi veren bankaların sorumlu tutulmasını öneriyorum, saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar