23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5922
EURO34.8255
ALTIN2421.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kimine mübah, kimine günah!

Kendi davranışlarını, görüş ve düşüncelerini her zaman “doğru-haklı” görerek, başkalarını öteleyenler  günün birinde içinden çıkamayacakları olaylarla baş başa kalabilirler.

İnsanların birbirlerinin görüşlerine saygı ve tahammül gösterdikleri sürece toplumsal alanda barış ve huzur içerisinde yaşantı sağlanır. Kendileri için “mübah” olanları, başkaları için  ”günah”  olarak tanımlayanlar, gün gelir; “mübah ile günah” arasında çelişkiye düşebilirler.

Bu yıl içerisinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli seçimleri öncesi, iktidar partisi “Cumhur ittifakı” olarak siyasette görüş birliği yaptıkları partilerle yürürken, Muhalefetteki 6 siyasi partinin de bir masa etrafında buluşması olayları yaşandı. Muhalefet kanadından bir başka siyasi parti grubu ise üçüncü bir blokta buluşmaya başladılar.

Siyasi iktidar ve beraberindeki görüşte birleşenler, Mecliste belli sayıda Milletvekili olan HDP’ye karşı sürekli cephe alırcasına sözler söylemeye başladılar. 6’lı masada yer alan İyi Parti’nin de HDP’ye karşı “kırmızı çizgisi” bulunuyordu.

Seçim takviminin belli olması ile saflarda netleşmeye başladı. İktidar partisi ile dirsek temasına geçmek isteyen Hüda-Par ile HDP ittifaklar içerisinde tartışmalar oluşturmaya başladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a destek verme kararı alan Hüda-Par’a  ilk karşı çıkan Vatan Partisi Genel başkanı Doğu Perinçek oldu. Sosyalist olarak yıllarca siyaset yapan Perinçek, Cumhur ittifakı’nı destekliyordu. “Kürtçe’nin ikinci resmi dil olarak kabul edilmesi, eğitim dili olması ve Ne mutlu Türküm diyene  yazılarının silinmesi” gibi önerilerin programlarında yer aldığı belirtilen Hüda-Par ile birlikte hareket edilmesi olayına MHP’nin nasıl baktığı da merak edilmeye başlandı.

 Cumhur ittifakı 10 Şubat 2018 tarihinde; AK Parti ile MHP arasında oluşmuş, BBP’te ittifaka katılmıştı.

14 Mayıs 2023 seçimlerinde  Cumhur ittifakı bu üç partinin dışında, dışarıdan destek almaya çalışıyor. ANAP, As Parti, Güven ve Aydınlık Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Hüda-Par yeşil ışık yakarken, DSP Genel Başkanı’nın Cumhur ittifakına “destek” sözü ise partinin önde genel isimleri tarafından yoğun tepki gördü.

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir anketteki rakamları paylaşmak istiyorum. Bu rakamlara göre partilerin alabilecekleri  oy oranları anket sonucuna göre belirtiliyor. Bu sonuçlara göre;  CHP: Yüzde 31,8, AKP: Yüzde 31,HDP: Yüzde 11,3, İYİ Parti: Yüzde 8,9,MHP: Yüzde 6,5,Memleket Partisi: Yüzde 2,2,

Yeniden Refah Partisi: Yüzde 1,9, Zafer Partisi: Yüzde 1,6, DEVA Partisi: Yüzde 1,5, Gelecek Partisi: Yüzde 1,3 ve  Diğer partiler: Yüzde 2.

Medyada çıkan bugünlerdeki bu anket sonuçlarına göre, ittifakta birlikte olacak olan siyasi partilerin toplam oylarını hesapladığınızda, 14 Mayıs 2023 seçimleri ile ilgili tahminler yapabilirsiniz.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar