29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3776
EURO35.0442
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Kasımın ilk haftasını eskittik

Bu yılı da gerilerde bırakıyoruz, ne kaldı şunun şurasında önümüzdeki Aralık alını da yaşadığımızda yeni bir yılla tanışacağız.

Kasım’ın ardından Aralık, sonrasında da 2022 Ocak ayı geliyor. Günler, haftalar, aylar ne çabuk ta gelip geçiyor. Derken bir de bakmışız ki, yeni bir yıla merhaba demişiz.

Geriye dönüp baktığımızda bir yıllık geçen sürede yaşadıklarımız veya yaşamak isteyip te yaşayamadıklarımız düşünmeye başlıyoruz. Geride kalan yılın hesabını yaparken, yeni yılın hesabına yapmaya fırsat bulamadığımız olabiliyor. Geçen yılda yaşadıklarımız olumlu ve olumsuz olayları unutabilmek için yeni yılın ilk çeyreğinde aklımız başımıza geliyor.

Gündemden hiç düşmeyen mutfaktaki sıkıntılar, yani ekonomik yaşantılarla geçiyor günlerimiz. 

Bir yıllık süre içerisinde, salgın hastalıktı, sebze ve meyvelerin fiyatlarındaki artışlar, akaryakıt ve diğer ürünlere yapılan zamlar, işsizlik, siyasilerin birbirlerine karşı kullandıkları sert sözler, terör, şehit haberleri, bazı yabancı ülkelere göreve gönderdiğimiz Mehmetçiklerimiz, yasaklamalar, kısıtlamalar ve benzeri olaylarla bir yıl yaşadık ve yaşamaktayız.

Yılın sonuna gelindiğinde ise, yeni yılda yapılacak olan zamlar konuşulmaya başlanıyor. Öncelikle asgari ücret ve emeklilere yapılacak olan zam oranları üzerinden konuşulanları dinliyoruz.

İktidar sözcüleri çıkıyor; “Yeni yılda çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz, iyi bir ücret belirlemeyi düşünüyoruz!”

Doğru söz alkışlanır ama, günü geldiğinde söylenilenler ile uygulamaların farklı olduğu görülüyor.

Gelecek ay yeni yılın asgari ücreti belirlenecek, toplantılar yapılacak, ortaya rakamlar konulacak.  2022 yılının zamlı asgari ücretini çalışanlar ceplerine koymadan, yeni yılın ilk gününde tüketim ürünlerine zamlar yapılacak.

Elektrik, doğalgaz zamlarına yapılan yüzdelik orandaki zamlar ile çalışanları maaşlarına yapılan yüzdelik zamlar arasındaki farklılıklar tartışılmaya devam edecek.

Geçtiğimiz günlerde doğalgaza yüzde 48 oranında zam yapıldı. Doğalgaza yıl içerisinde yapılan ilk zam değil bu artış. 

TÜİK’in  Ekim ayı enflasyon oranı yüzde 2.39 olarak açıklaması ile birlikte yıllık enflasyon rakamını ise yüzde 19.89 olarak açıkladığını görmekteyiz.

TÜİK verileri böyle iken,  çarşı-Pazar enflasyonunun yüzde  50 olduğunu açıklayan araştırmaların rakamlarını da görmekteyiz.

Şöyle veya böyle, yeni yılda çalışan ve emeklilerin maaşlarına zam yapılacak olması nedeniyle Kasım ayı enflasyonu ile Aralık ayı enflasyonu rakamlarını TÜİK’in nasıl açıklayacağını merakla bekliyorum.

Yıllık enflasyon rakamı olarak yüzde 19.89 açıklanan TÜİK verileri gösteriyor ki, yeni yılda asgari ücret artışları da bu oran üzerinden değerlendirilerek verilecek.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçilerin yeni hasat dönemi ile ilgili yaptığı konuşmada; “Ben zarar ettim diyen çiftçimiz yok. Olmaması lazım”dedi.

Bakanın söylediklerine mi, çiftçilerin yaşadıklarına mı inanalım. Koskoca Bakan’ın yalan söyleyecek hali yok!...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar