28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3274
EURO35.1256
ALTIN2295.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

“Kara Çadır is mi tutar?”

Dinlerken duygulu anlar yaşadığımız ve bize şehitlerimizi anımsatan bir eser vardır; “Yemen türküsü”

Birinci Dünya Savaşı’nda Yemen’e giden askerlerimiz için söylenilen ve Hozat yöresine ait olduğu belirtilen, Cansever tarafından çok iyi yorumlanan; “Kara çadır is mi tutar” adlı türkünün bir dörtlüğünü paylaşmak

“Yemen yolu çukurdandır

karavanam bakırdandır

zenginimiz bedel verir

askerimiz fakirdendir”

Zengin para verecek, bedelli adı ile askerlik yapmayacak… Parası olmayanlar veya o bedeli ödemeyenler ise askere gidecek, dağlarda gününün bitimini düşlerken, evine ve ailesine özlem duyarak yaşayacak. Belki de hiç dönmeyecek, terör kurşununa siper olan bedeni cansız olduğunda adına ‘şehit’ denilecek.

“Vatan uğruna” denilecek, zenginin çocuğu sanki aynı vatan topraklarında yaşamıyor gibi, onlar günlerini eğlence mekanlarında geçirmeyi sürdürecekler.

Çağ atladığını söylediğimiz Türkiye’de insanların duyguları ile oynanacak, şehit cenazelerinin üzerinden siyaset yapılacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara’da yapılan “Teröre karşı sivil inisiyatif” toplantısında; “Siz-ler ve biz¬ler ge¬rek¬ti¬ğin¬de bu va¬tan için, va¬ta¬nın bir¬li¬ği, mil¬le¬tin hu¬zu¬ru için, ge¬le¬cek ne¬sille¬rin ge¬le-ce¬ği¬nin par¬lak ol¬ma¬sı için ev¬lat¬la¬rı¬mı¬zı da, ken¬di¬mi¬zi de fe¬da et¬me¬ye ha¬zı¬rı¬z” diye konuşmuştu.

Başbakan’ın sözleri tartışılmaz, ancak 2014 yılında çıkarılan bedelli askerlik uygulamasından; 3 Bakan oğlu, 25 Milletvekilinin yeğeni, 56 Bakan ve vekilin yeğeni, bir Bakanın eniştesi, 6 vekilin damadı, 2 vekilin kardeşi bir vekilin de 2 torunu bu yasadan yararlandıkları olayı var. Şu anki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük oğlu Burak  Erdoğan sağlık sorunları nedeniyle askerlik yapmadı. Küçük oğlu Bilal Erdoğan ise 2009 yılında bedelli askerlik uygulamasından yararlandı. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ise 2006 yılında bedelliden yararlanmıştı.

Bedelli askerlikle ilgili 157 siyasetçinin çocuğunun bu yasadan yararlanarak askere gitmedikleri olayı ise düşündürücü değil mi?

CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun oğlu Kerem Kılıçdaroğlu ise bu yasadan yararlanmak istemeyenler siyasetçi çocuklarından biri.

Milletin vekili olarak gönderilen Vekillerimiz çıkarılan yasalarla çocuklarını ‘bedelli askerlik’ uygulamasından yararlandırırken, zengin işadamlarının çocukları da bu uygulamadan yararlanırken, yoksul ailelerin çocuklarının ‘şehit’ düşmesi olayları tüm vatandaşlarımızın yüreklerini yaralıyor.

Böylesi bir uygulamanın etik olmadığını söylerken, çocukları askerlik nedir bilmeyen, yurdun dört bir yanından gelen değişik kültürdeki gençlerle birlikte bir ‘karavana’yı paylaşma olayını tatmayan çocukların aynı duygular içerisinde bu vatanı sevebileceklerine olasılık veremiyorum.

Kendi maaşlarının artırılması noktasında tüm vekiller ‘evet’ diye ellerini kaldırıp oylama yaparken, halkın önemli sorunları gündeme geldiğinde aynı duyarlılığı neden gösteremiyorlar?

Halkımız sabır ve metanetle huzurlu ve barış içerisinde ‘şehit’ haberlerinin gelmediği günleri bekliyor. Oy uğruna, koltuk uğruna halkımızı germek yerine, sağduyulu hareketlerle sorunların çözüm yolları aranmalıdır. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar