29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3677
EURO34.9763
ALTIN2325.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İyi ki Yağmur var!..

Dün geceden itibaren başlayan yağmur, gün boyu da devam etti. Yağmurun yağması çiftçilerimiz için ayrı bir sevinç olarak değerlendirilirken, benim sevincim daha farklıydı.

Her ne kadar bir ay gibi bir sürede yapılmış bile olsa Dr. Mahmut Kobaner sokağı asfaltlanmıştı. Yeni dökülen asfaltın görünümü, bir odaya serilmiş bir halı gibi yürürken insanın  üzerine basası bile gelmeyecek kadar tazeydi.

Sabahleyin gelirken asfaltın bu güzelliğini görürken, bazı evlerin duvarlarının altından yeni dökülmüş asfalta su akmakta olduğunu gördüm. Yeni asfaltın üzerine su salıverilmesi konusundaki sakıncanın  sanırım yol üzerindeki insanlar bilmiyorlardı!

Yeni asfalta su bırakılmasını geçtik, çöp atıkları ve sigara izmaritleri bile gözlerime çirkin görünüyordu.

Biz insanlar, ne zaman temiz bir sokak ve yollarda yürüyebileceğiz diye düşünmeye başladım. Henüz üzerinden bir gün bile geçmeden güzelim asfaltın üzerine atılmadık atık kalmamıştı!

Çöp bidonuna rastladım, içerisi fazla dolu olmadığı halde kenarına poşetle çöp bırakılmıştı. Birkaç kedi poşetleri parçalamaya çalışıyor, içerisinden yiyecek bir şeyler arıyorlardı.

Bir başka çöp bidonunun yanında elektrikli bisikletle gelen iki çocuk karıştırıyor, satabilecekleri atıkları çuvallarına doldurmaya çalışıyorlardı.

Bir otomobil geçti yanımdan, ön koltukta oturan orta yaşlı bir kadın otomobilin camını açarak muz kabuğunu asfaltın ortasına attı!

Yürümeyi sürdürüyorum, çok katlı bir binadan aşağıya bir poşet fırlatıp attı bir genç kız! Tam o sırada bir simitçi çocuk geçiyordu, bir metre farklı çöp poşeti simit tepsisinin üzerine düşmekten kendini kurtarmıştı!

Yeni asfalt boyunca yürürken bu olaylarla karşılaştım, bu arada kendi kendime de kafamda çeşitli yorumlar yapıyor, tepkilerimi kime göstereceğimi düşünüyordum.

Nihayetinde gece başlayan yağmur, yolları temizlemişti. Yani insanların kirlettikleri yollar yağmurun sayesinde göze hoş görülebilecek hale gelmişti.

Dün sabah gelirken aynı yolda çöp atıklarını göremedim, yağmur daha önceden atılanları bile alıp götürmüştü. Ne kadar güzelleşmişti yollarımız!

Yollara atılan çöpleri yağmur yağdığı zaman temizleyip, kirlilikleri kaldırıyor ama, duvarlara yazılan çirkin yazıların nasıl kapatılacağı bu kez aklımı karıştırıyor!

Bizim gençliğimizde halka mesajlar veren sloganlar duvarlara yazılırdı. Okuyanlar siyasi içerikli o sloganları anlar, kimisi tepki gösterir, kimisi de katılırdı.

Günümüzdeki gençlerin duvarlara yazdıkları yazıları okuduğumuzda, anlamı olmayan, hatta küfür içeren, bazılarında da ağza alınamayacak sözleri görmekteyiz.

Bu yazıları yağmur temizleyemeyeceğine göre, kimlerin temizleyeceğini merak ediyorum.

Bu gençlerin sokaklardaki ev veya işyerlerinin duvarlarına yazdıkları çirkin yazıların nasıl önüne geçilebileceği konusunda bir çalışma yapılmasının önemini vurgulamak istiyorum.

Okullarımızda öğretmenler, sivil toplum kuruluşlarında yöneticiler, camilerde din adamlarımız, evlerde de aile büyüklerimiz çocukların duvarlara yazı yazmalarının önüne geçebilmek için bir çalışma başlatmalıdır.

Bu kentte birlikte yaşıyoruz! Kirli yollar, çirkin yazıların bulunduğu sokaklar bize yakışmıyor! Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar