26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5549
EURO34.9659
ALTIN2437.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İsmail, Okumak istiyor!

Okuma isteği ile yaşamaya çalışan bir gencin yaşamından sözetmek istiyorum okurlarıma.

İsmail, okumak istiyor. İsmail’in bu isteklerine ailesi karşılık veremediği gibi, akrabaları da kendi haline bırakmışlar.

Onunla tanıştığımda, hangi okulda okuduğunu sorduğumda aldığım yanıt karşısında tepemden aşağıya kaynar sular döküldü sanki.

Bir tanıdığımın işyerinin önünde gördüm İsmail’i. Fidan gibi delikanlının simit sattığını öğrendiğimde, okumak için verdiği ekmek uğraşı geldi önce aklıma. Okulunu sorduğumda İsmail’in aniden boğazı düğümlendi, yutkunmaya başladı ve gözlerinin içindeki yaşlar dikkatimi çekmişti.

Anladım ki okula gitmiyor, ama bunun da mutlaka bir nedeni vardır diye İsmail’i incitmeden sorular sormaya başladım.

İsmail oturduğu yerden ayağa kalktı, üzerini düzeltmeye çalışırken, kendisini dinlememden kuşku duyduğunu söyledi bana.

Amcaları, dayılara ve diğer yakın akrabalarının kendisine sahip bile çıkmadıklarını söyleyen İsmail, anlaşılan çok dertliydi.

Simit satarken karşısından gelen amcası kaldırımda yolunu değiştirmiş. Oysa İsmail fidan gibi delikanlı, şeker gibi bir insandı. Benimle konuşmak isteğini anlayınca biraz dertleştik.

Ticaret Meslek Lisesi son sınıfında okurken okulu bırakmak zorunda kalmış İsmail. Yüzyüze eğitim görmek için kayıt yenileme parası bulamıyor şimdi. Diplomasını almak, Üniversite’ye gitmek ve okumak istiyor İsmail.

Okulu terk etme nedenlerini de öğreniyorum. Babası rahatsızlanıp yatağa düşmüş İsmail’in. İyileşebilmesi için gerekli parayı bulamayan aile iyice perişan olmuş. Sonrası mı, İsmail’in annesi iki kardeşini de alarak evden ayrılıp gitmiş.

İsmail annesi ve diğer iki kardeşi ile birlikte gitmek istemediğini söylüyor. Babasını yatakta hasta halde bırakarak gitmenin delikanlılığa yakışmayacağını söyleyen İsmail, annesine öfkeli.

Okulu bırakıp babasının ilaçlarını alabilmek için de simit satmaya başlayan İsmail, akrabalarının kendileri ile ilgilenmemesine de üzülüyor. Babasının iyileşmesi için ve ona yardım edebilmek için Okulunu bitirip diplomasını alabilmenin hayaliyle yaşıyor.

İsmail okumak istiyor, son sınıfta bıraktığı okulunu tamamlayıp diplomasını almak istiyor. Ama bu kadar ekonomik sıkıntının içerisinde, babasına ilaç parası, eve ekmek parası bulabilmenin uğraşı içerisinde iken, kayıt yenileme parasını bulamadığı için okuluna devam edemiyor.

İşte size binlerce gencimizden birinin okuma isteğindeki öykü. Bu gencimiz tüm bu olumsuz koşullara karşın, kötü alışkanlıklar edinmemiş ve uzak durmanın uğraşı içerisinde simit satarak yatalak babasına bakmaya çalışıyor.

İsmail’in okuması sizce önemli değil mi? İsmail’in kayıt yenileme parasını öyle sanıldığı kadar çok ta değil. Bazı kişilerin iki arkadaşı ile bir lokantada bir öğün yiyip içtiği rakam kadar.

Eğitim ve öğretime önem veren hayırsever olarak bildiklerimiz neredeler? Osmaniye Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda İsmail’in okulunu bitirmesine yardımcı olabilecekler mi?

İsmail okumak istiyor, onu okutmak için ve kötü alışkanlıkların içerisine katılmaması için destek vermemiz gerekiyor. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar