23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5695
EURO34.6997
ALTIN2411.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İşler yolunda mı?

Yaşantımızdan kesitler verildiğinde, bir televizyon kanalında izlediğimiz haber veya bir gazetenin sütunlarını karıştırırken okuduğumuz haberlerin üzerinden yorumlar getirirken sosyal, toplumsal ve ekonomik olarak neler yaşadığımızı görebiliriz.

İki insan birbiri ile karşılaştığında, hal hatır sorduktan sonra, işlerin nasıl gittiğini de ardından ekleyiverir. İnsanların işlerinin iyi veya kötü olduğu aslında soran kişiyi pek ilgilendirir gibi değildir ama, alışkanlık olmuştur sormak.

Kentimizdeki cadde ve sokaklarda yürürken esnafın ne halde olduğunu ve insanların yaşama tutunabilmek adına neler yaptığını görebiliyor musunuz?

Elektrikli bisikletin arkasına çuvalları asmış bir adam, yanında eşi ve çocukları ile birlikte çöp bidonlarından atık toplamaya çalışırken gördüklerimizin sayılarının her geçen gün arttığını görmekteyiz.

Daha iki-üç yıl öncesine kadar hep tanıdık kişilerdi çöp bidonlarından atık toplayıp satarak evine ekmek götürmek isteyenler. Bugünlerde bu sayının oldukça arttığına tanık olmaktayız.

Pet şişeler, ekmek parçaları, karton kutular toplayan insanların yanındaki küçük çocukların gecenin geç saatlerde uykularında olması gerekirken anne-babası ile birlikte çalışmaları yüreğimizi sızlatıyor.

Kentin en güzel caddelerinden biri olarak bildiğimiz İstasyon Caddesi (Hasan Çenet Caddesi) üzerinde yürürken yolun sağı ve solundaki işyerlerini de gözlediğiniz oluyor mu?

PTT binasından tren garına doğru yürümeye başlayın. Kaldırımda yürürken sağınızda ve sol tarafınızda kalan işyerlerine göz atın. Boşalmış kaç işyeri göreceksiniz veya camında ‘kiralık’ yazan kaç işyerine rastlayacaksınız.

Kentin en önemli caddesi olarak bildiğimiz bu yerde tren garına kadar yürüdüğünüzde kapalı veya kiralık olarak görebileceğiniz işyeri sayısının 20 dolayında olduğunu saydığımızda bu kentteki ekonomik yaşamın nerelerde olduğunu da düşünmek zorundayız.

Osmaniye Esnaf Odaları Birliği’nin 2015 yılında ve ya bu yılın ilk 6 aylık döneminde kentte kaç işyerinin açılıp, kaç işyerinin de kapandığı yönünde bir araştırmasının olup olmadığını, bu konudaki bilgilerin de kamuoyu ile paylaşma gereğinin duyup duymadığını merak ediyoruz.

İşyerlerini kapatmak zorunda kalan esnafın gerekçeleri veya kapatmaması için çözüm yolları konusunda Esnaf Odaları Birliği’nin herhangi bir çalışmasının olup olmadığını da merak ediyoruz.

Bir diğer olay ise, yeni işyeri kurmak isteyenlere yapıldığı söylenilen desteklerin gerçekleri ne kadar yansıttığı yönünde olduğunun araştırılmasını yapanlarınız oldu mu?

Hani şu en çok konuşulan “Kosgeb desteği” denilen, yeni işyeri kuracak girişimciler için verilen desteğin alınabilmesi için yapılması gereken aşamalar hakkında neler biliyorsunuz?

Yeni iş kurmak isteyenlerin kurslarda anlatılanlar ile, projeleri hazırlayanların, proje üzerinden yapılması gerekenlerle ilgili karşılaşılan engeller veya zorlukların neler olduğu yönünü de araştıranınız oldu mu?

Destek verildiği söylenilen girişimci denilenlerin hangi yöntemlerle ve nasıl, ne kadar desteği aldığı yönündeki kaygıların yaşanıp yaşanmadığını da bilenleriniz varmı? Bu kentte son bir yılda kaç işyerinin neden kapandığını birileri açıklasa da, ekonomik yaşamın nereye gittiğini hesap edebilsek. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar