26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4901
EURO34.9541
ALTIN2435.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İşini sağlam yapmak

Osmaniye’de yapılan inşaatlar nedense eksik, aksak veya hatalı olduğu yetmezmiş gibi, bir de yapılanların yeniden sökülmesi olaylarına tanık oluyoruz.


Bizim burada anlatmaya çalışacağımız olay, yapılan hizmetlerin eksiksiz ve sağlıklı yapılabilmesi, yapıldıktan sonra eksiklikler görülerek yeniden yıkılmaması olarak değerlendirilmelidir.


Bazı kişiler, eleştirilere tek yönlü olarak baktıkları veya kendi iktidarlarının yaptıkları eksiklikleri görmezden gelmek istedikleri için yukarıdaki anımsatmayı yapma gereği duydum.


Olaylara geçelim. Osmaniye’de şu anki Devlet Bahçeli Meydanı yapılırken, Dr. Ahmet Alkan Caddesi yönüne giden geniş yolun ortasının bölünmesi, buranın düzenlenmesi olayını anımsayın. Yapıldığının ertesi günü eksiklikler görülerek söküldü ve yeniden yapıldı.


İkinci yapımın ardından bir gün sonrasında sabahleyin gördük ki yeniden sökme işlemleri yapılıyor. Sanırım iki veya üç kez sökülüp yapılma olayı gerçekleşti bu alanda.


Kentin bazı sokaklarına kilit taşı döşeme işlemleri yapılıyordu. Akşamüzeri giderken tamamlanan kilit parke taşı döşemesi olayının tamamlandığını sanarken, sabahleyin gelirken sökülmesi olayına tanık oldum.


Bir gün sonra yeniden kilit parke taşı döşenen aynı sokak üzerinde ikinci kez sökülmesi olayına tanık oldum.


Bu olayı gazetemde işlediğimde ise, yüklenici firma tarafından hata yapıldığı, burada Belediye’nin zararının olmadığı söyleniyordu.


Belediye veya yüklenici firma fark etmiyor, ortada milli bir servet sözkonusu ise inşaat yapılırken eksik veya aksaklıklar önceden nasıl görülemiyordu?


Pazar günü yine bir yıkım olayına tanık oldum. Yeni Belediye hizmet binası önünde dikilen beton sütunlar, birkaç gün öncesinde üzerine naylon branda ile örtülmüştü. Açılışa hazırlık olarak değerlendirdiğimiz bu olayın üzerinden birkaç gün geçti, yani bu Pazar günü öğle saatlerinde sütunların iş makinesi ile yıkılmakta olduğunu gördüm.


Bu inşaatı da Ankara’dan yüklenici bir firma yapıyordu. Belediye’nin burada bir zararı olmasa da, yüklenici firma zararı karşılamış bile olsa, inşaatın tamamlanmasında bir zaman kaybını düşünmek gerekiyor.


Projede giriş kapısında bu sütunlar var ise ve projeye göre de inşaat yapılıyor ise, şimdi durup dururken neden yıkılıyordu? O sütunların her birinin maliyetini düşünmek gerekmiyor muydu? Nerede eksik veya hata yapılmıştı? Yüklenici firma yetkililerinin Mühendisleri bu olayı sütunlar yapılırken göremediler mi?

 
Belediye hizmet binası girişindeki beton sütunlara yıkıldı, şimdi yerine yenileri yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu. Yenileri yapılmayacaksa projedeki çizimler ne olacak?


İnşaatlar yapılırken yeterince denetlenmiyor mu diye akla soru geliyor. Bu sütunların yıkılması akla çeşitli soruları da getiriyor. İnşaat tamamlandığında eksik veya aksaklıklar var ise eğer, teslim sorunu ortaya çıkabilir. Tıpkı Ağız ve Diş Sağlığı Merkez inşaatında olduğu gibi Belediye hizmet binasında da teslim alınamama olayı yaşanırsa, zaman kaybı ortaya çıkmayacak mı?


İşleri veya hizmetleri özel firmalara yüklerken onu takip etmek daha da önem taşıyor. Örneği elektrik dağıtım hizmetlerinin Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’de, EnerjiSa’ya özelliştirilmesinin ardından yaşanan sıkıntıların 2 Ocak 2014 gününden bu yana sürdüğü gibi. Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar