26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5858
EURO35.0018
ALTIN2457.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İş ve İşsizlik…

Osmaniye’de işsiz gençlerin umutları, bazı anlarda güzelliğe dönüşürken, yeniden işsiz kalmanın üzüntüsünü de yaşıyorlar.

Osmaniye İŞKUR İl Müdürlüğü 3 Kasım 2015 öncesinde çeşitli kurumlarda 8 ay çalıştırılmak üzere 1000 işsizi işe yerleştirmişti. Başvuruların rakamı ise alınacak olan işçi sayısının üç katı kadardı.

Milli Eğitim kurumları başta olmak üzere, İl Özel İdaresi, Belediye, Müftülük, OKÜ ve Valilik’teki bazı gerek duyulan yerlerde işe başlayan işsizler sevinçliydiler. O işçiler asgari ücretli ve sigortalı olarak çalışırken evlerinde ve çevrelerinde de huzur ve mutluluk dağıtmaya başlamışlardı. Çünkü çalışıyorlar, ekmek paralarını kazanıyorlar ve iş sahibi olmuşlardı.

Osmaniye’deki işsizlerin sayısının azaltılması ve yeni iş alanlarındaki eksikliklerin tamamlanması için bin 100 kişilik bir istihdam alanı daha açılmıştı. Başvurular alındı ve işsiz insanlar işe girebilme umudu ile beklemeye başladı.

3 Kasım 2015 öncesinde açıklanan Bin 100 kişilik işe yerleştirmenin tarihi ise 4 Kasım günü olarak açıklansa da iki gün gecikmeli olarak 6 Kasım 2015 günü Bin 100 kişi 6 aylığına geçici olarak işe yerleştiler.

İşe girmeleri nedeni ile mutlu ve sevinçli olan bu insanlar çevrelerinde huzurlu ve mutlu yaşarken başta İŞKUR İl Müdürlüğü olmak üzere işe girmelerinde öncülük edenlere dua ve teşekkürler ediyorlardı.

İkinci tur işe yerleştirmelerde özellikle Özel İdare üzerinden alımlar yapılmış, ancak bu insanlar Milli Eğitim kurumları ile diğer kurumlara yerleştirilmişti. İkinci turda çalışma süresi 6 ay olduğu için 29 Nisan 2016 Cuma günü Özel İdare üzerinden işe yerleştirilenlerin sözleşmeleri sona eriyordu.

Şimdi bu insanlar kara kara düşünmeye başladılar. Özellikle Okullarda temizlik elemanı olarak çalışanlar, okulların henüz kapanmadığını belirterek okullar kapanıncaya kadar işlerine devam etmeyi istiyorlardı.

Geçtiğimiz günlerde Ak parti İl binasına gelen bu insanlar işlerinin okullar kapanıncaya kadar devam etmesi isteğini parti yöneticilerine iletmeye çalıştılar.

İŞKUR İl Müdürlüğü bu konuda okullar kapanıncaya kadar çalışılmasından yana olsa da, Özel İdare üzerinden işe girenlerin sözleşmelerindeki tarihin bitmesi nedeniyle yapılacak bir şey olmadığı yönünde sonuç ortaya çıkıyordu.

İşe yerleştirmede Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde işe yerleştirilenler okullar kapanıncaya kadar işlerine devam edecekler.

Ancak, Özel idare üzerinden işe yerleştirilenler okullarda bile çalışsalar Cuma gününden sonra iş sözleşmeleri sona erecek.

Bu da demek oluyor ki, yaklaşık 800 kişi bu Cuma gününden sonra işsiz kalacağından yeni bir iş kapısı arayışına girecekler.

İŞKUR’un yeni mevsimlik işçi almasını bekleyenler umutlarını yeni iş alanları açılmasına bağlayacaklar.

Taşeron işçilerin kadroya alınmaları konusundaki Hükümetin açıklamalarının yasal olarak ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz netlik kazanmış değil.

Ama işsizler için yeni bir umut kapısı doğabilir. “Yeni Anayasa” için halkoylamasına gidilmesi gündeme gelir de, halk oylamasının da tarihi belirlenirse o zaman yeni iş olanakları doğabilir, geçici işçi alımlarına başlanılabilir. Yoksa önümüzdeki eğitim-öğretim yılını beklemek zorunda kalırsınız. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar