20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

İndirin…

Mevsim sonları yaklaştığında esnafın vitrinlerinde indirimli fiyatları okursunuz.
Yüzde 70’lere varan indirimlerin rakamlarını gördüğümde düşünmekle birlikte, “indirin, indirin!”diye kendi kendime konuştuğum olmuştur.

Kış mevsimi henüz bitmiş değil ama, vitrinlerde yine indirimli rakamları görüyorum. Yüzde 50, 60 rakamlarla indirim uygulamak esnafı zorlamıyor demek ki! Bir üründe yüzde 50’nin üzerinde indirim uygulanmak isteniyorsa, akla farklı fikirler geliyor. 100 Tl’lik bir ürün yüzde 50 indirimle satılıyorsa, bundan da hala kar yapılıyorsa; 100 liradan aynı ürünü alan vatandaş ne yerine konulmuş oluyor?

Bir esnaf indirim uygulayarak, 100 liralık ürünü 50 liradan satmaya başlıyorsa, bu rakamdan da en az 10 lira kar yaptığını düşündüğümüzde, o ürünün normal fiyattan satılması ile 60 lira kar yaptığı ortaya çıkıyor anlamına gelir.

Mevsim sonu indirimli satışlar sözüne katılabilirim, ancak henüz Kış mevsimi bitmemişken bu neyin indirimi diye aklıma geliyor. Bazı esnaf kapatma kararı aldığı için indirim uygular, bu doğaldır. Bazı esnafın da ‘kapatıyoruz!’ yazısını vitrine yazıp bir süre indirimli satış yaptıktan sonra işyerini kapatmadığı gibi birkaç ay sonra o yazıyı indirip yeniden eskisi gibi hizmet vermeye başladığına da tanık oldum.

Esnafın indirimli satış yapabilmeleri, indirimli satışların yüzde oranları konusundaki uygulamalarla ilgili isteyen istediği gibi yapabiliyor mu bunu merak ediyorum.

Bir başka akla gelen soru ise, Esnaf Odaları Birliği’nin indirimli satışlar konusunda yüzdelik oranları ile ilgili bir inceleme yapıp yapamayacağını merak ediyorum.

Ayrıca tüketici hakları yönünden baktığımızda, yüzde 60-70 oranında indirim uygulanan ürünlerin, daha önceki satış fiyatlarını düşündüğümüzde tüketicinin nasıl soyulma konumuna gelip gelmediği yönünde bir inceleme veya sorgulama yapılıp yapılamayacağını merak ediyorum.

Esnafın vitrininde yazılı yüzdelik oranda yazılı olan rakamla ilgili i ve yetkili kurum veya kuruluşlar var ise eğer inceleme yapılıp yapılmadığını öğrenmek istiyoruz.

Eğer, serbest piyasa ekonomisi deniyor ve isteyen istediği gibi indirimli veya yüksek satma hakkına sahipse sözümüz olamaz. Ama bir sözümüz olur ki, yüzde 60-70 oranında indirim uygulanan ürünleri normal fiyatından alan tüketicilerin ne konumuna getirildiği bizleri düşündürür.

Pazarlık payı denir, senin için şu fiyata olur denir bunları anlıyoruz. Ama anlaşılması zor olan yarı fiyatının üzerinde indirim uygulama yapılırken mevsim sonu isminin verilmesi. Gerçekten mevsim sonuna gelen aylarda olsa sözümüz yok, ancak Şubat ayındayız, yani Kış mevsimindeyiz bu neyin indirimi?

Vitrinlerinde indirimli rakamları yüzde 10’un üzerinde olan esnafın kazancı beni şüphelendirmeye başladı. Bu kadar indirime rağmen hala kazanıyor ve işyerinizin kirasını, işçilerinizin aylığını, elektrik, su ve telefon paranızı da ödeyebiliyorsanız demek ki çok çok kar yapıyorsunuz.Öyleyse gariban insanlarımızı düşünmeniz dileğimle; “İndirin, indirin… biraz daha indirin!”diyorum. saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar