29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3762
EURO35.0141
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Halka en yakın yöneticiler

Çeşitli programlarla Muhtarlar günlerini kutladılar.

Muhtarlar halk tarafından seçilen ve halka en yakın yöneticiler olarak bilinirken, görev yaptıkları Mahalle veya Köylerde devletin  Başkanlığını da temsil ederler.

Kırsal alanda Muhtarlar arabulucu, barıştırıcı, sözü dinlenen ve devleti temsil etmesinden dolayı da darda kalan insanların yardımına koşan yöneticiler olarak tanımlanır.

Her an halkın arasında, onlarla iç içe, hatta bazılarının köy halkının yaşantısından farkı olmadığı görülür.

Köy Muhtarları köyün sorunlarını ilgili makamlara iletmek ve çözümlerini bulmaya çalışmanın yanında, köyün genel güvenliğinin sağlanması yönünden Jandarma ile sıkı ilişkiler içerisinde bulunan yönetici konumundadır.

Kentlerde Mahalle Muhtarları güvenliğin sağlanması için Polisle ilişkilerini sürdürürken, yerel yönetimlerle sorunların çözümlenmesi noktasında köprü görevini görmektedir.

Köy veya Mahalle Muhtarları seçimlerde insan ilişkilerinde bire bir iletişim kurmaya, siyasetten uzak bulundukları yerleşim biriminin sorunlarına çözüm bulurken tarafsız olmaya özen göstermesi gereken yöneticilerdir.

Yerel yönetimler anlamında, Belediye Meclis üyeleri veya Belediye Başkanlarının siyasi partileri ve bu partilerin delegeleri, hatta delegelere söz geçiren belli isimleri bulunur.

Bu isimlerin olurlarını alamayanlar Meclis üyeliği veya Belediye başkanlığına aday olurken temkinli davranırlar.

Muhtarlık ve aza seçimlerinde siyaset bazı anlarda araya girse de, çoğunlukla vatandaşın aradığı özellikler biraz farklıdır.

Kırsal alanda belli zümre, toprak ağası ya da varlıklı kişilerin sözleri geçerli sayılır. Mahalle Muhtarlıklarında da buna benzer olaylar yaşandığı görülmektedir.

Yerel yönetimlerde Belediye Başkanı veya Meclis üyesi yakınlarının veya siyasi olarak yakınlığı bulunan Muhtar adayları bura da vatandaştan oy isterken kendini diğer adaylara göre bir adım önde görür.

Muhtarlar seçimlere herhangi bir siyasi parti kimliği ile girmeseler bile siyasetin son yıllarda Muhtarlık seçimlerinde de önemli olmaya başladığını görmekteyiz.

Yalnız değişmeyen tek olay ise Muhtarların vatandaşın her içerisinde olması, birlikte yaşıyor olmaları ve sorunları en yakından içlerinde hisseden yöneticiler olduğu bir gerçektir.

Belediye Başkanları veya Milletvekilleri Muhtarlarla ne kadar sık görüşüp toplantılar yaparak sorunlarını dinlerlerse sorunların çözümünde o kadar ivediliklerin yaşanabileceği gerçeğini de unutmamak gerekir.

Muhtarlar günü nedeniyle yılda bir kez de olsa bir araya gelen Muhtarlar kendi aralarında Mahalle veya Köylerinin sorunlarını birbirlerine aktarma fırsatını buldular.

Muhtarlar gününde asıl yapılması gerekenin ise; Mahalleler için Belediye Başkanı, Köyler için ise Valilik makamına Muhtarların birer brifing sunmaları gerektiğini düşünüyorum.

Dünkü Muhtarlar gününde böyle bir sorunları dile getirme olayının yaşanıp yaşanmadığını merak ediyorum. Muhtarlarımızın günlerini kutluyorum.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar