29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3699
EURO34.9825
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Hal ve Gidiş…

Henüz göreve başlamasının birinci yılında Merkez Valiliği görevine çekilen Osmaniye Valisi Dr. Mehmet Oduncu’nun gidişi halk arasında değişik yorumları da beraberinde getirdi.


“Neden erken gönderiliyor veya kimlerin fincancı katırlarını ürküttü?, kimin tavuğuna kişt dedi?, iktidarla mı ters düştü, yoksa iktidarın yandaşları işadamları ile mi?” gibi yorumlar her geçen yoğunlaşıyor.


İktidar partisinden Belediye Başkanlığı ve Milletvekilliği aday adaylıkları için isimleri geçenlerden biri, telefonda bir başkası ile görüşüyordu.


İktidar partili isim karşısındaki kişiye, Vali’nin neden gittiğini soruyordu. Dayanamadım, yanımdaki kişinin telefonundan karşıdaki siyasetçinin duyacağı şekilde; “Sen iktidar partilisin, sen bilmeyeceksin de biz mi bilelim!?” diye ses verdim.


Sanki alay eder gibi, Vali’yi kim gönderiyor veya neden gidiyor? Gibi bir tümceyi kullanan iktidar partili siyasetçi olmasa sesimi çıkarmayacağım.


Zamansız ölümlere üzülür insanlar, çocukların savaşlarda öldürülmesine üzüldüğümüz gibi. Bir de halk deyimi vardır; “Erken öten horozun başını keserler”diye.


Osmaniye Valisi Dr. Mehmet Oduncu, görev süresinin yarısını bile doldurmadan bir gece yarısı imzalanan kararnamedeki isimler arasında Merkeze çekilen isimler arasında yer alması elbette insanların kafalarında çeşitli soru işaretleri bırakacaktır.


Bu düşünce sadece Vali için değil, bir ilin Cumhuriyet Başsavcısı, Milli eğitim Müdürü ve benzeri Müdürler için de düşünülür.


Bir hata yaparsın, soruşturma geçirirsin veya mevcut iktidar bir ‘kulp takar’ o zaman yine tartışmalı da olsa bir gerekçesi vardır denilebilir.


Ama Vali Oduncu için herhangi bir soruşturma geçirmesi sözkonusu olmazken, normal seyrinde görevini yaptığı süreç içerisinde kimlerin hangi oyunlarına geldiğini düşünmek olasıdır.


Vali Dr. Oduncu Merkeze çekilirken, İktidarın da muhalefetinde parti yöneticileri susuyor. Sivil toplum örgütlerinden herhangi bir tepki göremiyoruz. Herkes her şeyi kabullenmiş gibi.


“Patronlar her şeyi bilir, para babalarının dediği gibi olur” gibi zihniyetler nereye kadar iktidarını sürdürebileceği de tartışılabilir. Dünyada tek adamlık dönemi, her şeyi ben bilir ve yönetirim dönemi biterken hala paralarına güvenerek bir takım işleri karıştırmaya çalışanlar, kendileri gibi düşünmeyenleri, kendi çıkarlarına ters düşenleri dışlama zihniyetinin de devri bitecektir.


Gazeteler kendi çıkarlarına ters düştüğü zaman patronlarını satın almaya kalkanlar, köşe yazarlarının yazıları bir yerlerine batanlar gazete patronlarını arayarak gazeteciyi ekmeğinden edenler, işyerlerinde örgütlenme ve işçilerin dayanışmasını sağlamak isteyenlerin çıkışlarını veren veya verdirenlerin devirleri de günün birinde bitecektir.


Bugün Vali Dr. Oduncu gidebilir veya gönderilebilir, yarın bir yenisi gelip görevine başlar. Sadece Vali için değil, diğer kamu kurumlarının Müdürleri için de aynı şekilde; “işinize gelmeyince kuyusunu kazmak” yakışır mı insana?


Herkes kendi çıkarlarını düşünüp, karşısındakilerin de bir hakkının olduğunu düşünmezse, toplumda huzur ve güvenden sözedebilir miyiz? Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar