28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3457
EURO35.1224
ALTIN2307.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Haberlerden haberdar olmak

İnsanlar teknolojinin gelişimi karşısında, yeni teknolojik ürünleri kullanabilme yerine, yeni ürünlerin etkisinde kalarak uyuşuk yaşamayı seçmeye başlar oldular.

Kitap, dergi ve gazete okumaktan uzaklaşır olan insanlar, televizyonlarda da haberlerin azalması nedeniyle çevrelerinden habersiz yaşamın içine girdiler.

Televizyon kanallarında eskilerdeki gibi tartışma programlarının yerine magazin, dizi ve evlendirme programları ağırlık olmaya başladı.

Haberlerin saati geldiğince ise halkın sorunlarını tam olarak dile getirmek yerine farklı veya yanlı haberler izlenmeye başlanır oldu.

Gazetelere bakıyoruz, onlarında bir çoğu yine günü kurtarma adına yayınlar yapmaya başladılar.

Gazeteler her ne kadar günü kurtarma veya yayınlanmış olmak için yayınlanırlarsa yayınlansınlar, televizyonlar haberleri farklı açılardan değerlendirirlerse değerlendirsinler yine de okumaz ve izlemek gerektiğini belirtmek istiyorum.

İnsanlar okudukları ve haberlerden haberdar oldukları zaman etki ve tepkiler ortaya çıkar.

Hangi gazete olursa olsun, okuduğunuz haberler kafanızın içinde hareketlendirme yapıyor ve sizler de o haber üzerine kendinizce bir yorum getiriyorsanız, ortaya bir etki ve tepki çıkacaktır.

Günlük herhangi bir gazeteyi elinize alıp okuduğunuzda, diyelim ki yerel bir gazetede yazılanlar. Bir ölüm veya kaza haberindeki isim veya isimler sizin bir yakınınız olabilir. Ya da gazete muhabirinin ısıtıp ısıtıp belli mevsimlerde sütunlarına aktardığı aynı haberin yeniden yayınlandığını anımsayabilirsiniz. Gazete veya gazetelerin bir haberi defalarca sütunlarına taşımış olmasına rağmen yetkililerdin duyarsız olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Yaygın basındaki haberleri okuyorsunuz. Dikkatsizlik sonucu oluşan kazalardan yorumlar çıkarabilirsiniz. Hayrete düşürecek olayları gazete sütunlarında okuduğunuzda şaşkınlık içinde kalabilirsiniz.

İnsanların yaşadıkları olaylar şu veya bu şekilde gazetelerin sütunlarında haber olarak yayınlandığında, o haberleri okuduğunuzda aklınızdan geçen yorumlar sizlere farklı bakış açıları ile birlikte belki de benzer olayları yaşamamak adına ders çıkarabilirsiniz.

Örnekleme yaparsak; “Hastaneden doktorun kaçırılması, babasının aracının altında ezilen bir çocuk, kıskançlık krizine girip eşini öldüren erkek, tecavüzcüsünü öldüren kadına verilen müebbet hapis cezası,…” gibi haberler aklınızda bazı soru işaretleri bırakmaya yetiyor mu?

Seçimlerde oylarınızı vererek Belediye Başkanı, Milletvekili veya bir başka yetki verdiğiniz görevlilerin yaşantıları, servetlerindeki artışlar, gezileri, kavgaları, önergeleri ve benzeri olaylarını basından öğrendiğinizde akıllarınızda etki ve tepkiler oluştuğu zaman, bu ülkede sağlıklı yaşamın ve demokrasinin gelişmesini sağlama noktasında başarılara adım atılmış olunur.

Duyarsızlık içerisinde olunduğunda, günlük bir yerel gazeteyi bile okumaya zaman ayırmayanların ise çevresinden, ülkesinden ve dünyadan  bir haberlerinin olamayacağı gibi, televizyonların yanlı haber bültenleri ile de verilenle yetinerek yaşar hale gelirsiniz. Bu da önce yaşadığınız kentin, sonra ülkenizin geleceğini olumsuz yönde etkiler. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar