29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3793
EURO34.9879
ALTIN2325.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Gramda düşüş, fiyatta artış

İnsanların en önemli gıda ürünlerinden olan ekmeğin gramajında düşüş, fiyatında da 50 kuruş zam yapılarak dün sabahtan itibaren 2,5 liradan satılmaya başlandı.

İktidarın sözcülerinin çay-simit hesabı yapanların sözlerini anımsıyorum, doların yükselişinin önüne geçilemezken, dün 13 Tl’nin üzerinde seyreden dolar ile 15 Tl’lerde seyreden Euo’nun Tl karşısındaki değerleri, ülkemizdeki ekonomik yaşantının nereye doğru gittiğinin kaygılarını yaşamaya başlar olduk.

Asgari ücretin artması ile ilgili görüşmelere dün başlandı, oturumlar yapılacak, verilmesi düşünüler rakamlar üzerinde tartışmalar, öneriler ve hesaplamalar yapılacak. Sonuçta belirlenen rakam 2022 yılının asgari ücreti olarak açıklanacak.

Ülkeyi yönetenleri dinlediğimizde, asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceklerini söyleseler bile, yılın ikinci ayı sonlarına doğru, asgari ücrete yapılan artış eriyip gideceğe benziyor.

Doların artması karşısında, vatandaşların dolarla mı maaş alıp almadıkları yönünde yapılan tepkileri dinlerken gülüyorum.

Vatandaşımız maaşlarını dolar kurundan almıyor ama, bir ayda evinde yemek yaptığı tüpgaza 7 kez zam yapılarak, şu anda 220 Tl’ye satılmaya başlanmışsa, buradaki artışın dolar kurundaki dalgalanmaktan kaynaklandığını sanırım inkar edemezler.

Madem ki bu ülkede çalışanlar dolar kuru üzerinden maaş almıyor, garantili geçiş ücretlerinin ödemelerinin neden Tl üzerinden değil de dolar kuru üzerinden yapıldığı konusunda da inandırıcı bir açıklama yapmalarının gerektiğine inanıyorum.

Ekmek zammının geçtiğimiz yıllardaki seyrini inceliyorum, bir yıl içerisinde iki kez ekmeğe zam yapılması olaylarının ülkenin ekonomik anlamda iyi yönetilmediği yönünde  insanların kaygıları artıyor.

Vatandaşın zorunlu gıda harcamalarına sık sık zam yaparak ülke ekonomisinin nasıl gelişebileceği veya enflasyonu zam yaparak aşağı çekilebileceği yönündeki  uygulamalara aklım ermiyor.

Ürünlerin üzerindeki fiyat etiketlerinin kaldırılarak barkot okuma sisteminin başlaması ile birlikte marketlerden satılan alınan ürünlere ne zaman zam yapıldığı anlaşılamaz oldu. Bir hafta önce alınan ürünler, bir hafta sonrasında farklı fiyattan alınır oldu.

Mutfakta yangın olduğunu söyleyen vatandaşlara tepki gösteren siyasi liderlerin konuşmaları beni düşündürüyor. Böylesi siyasilerin halkın arasında olmadıkları ve vatandaşın yaşantısına hangi gözle baktıkları aklıma geliyor.

Gökyüzünde uçarak gidenler, yerdeki canlı ve cansız varlıkları topluca ve küçük küçük görürler. Gökten aşağıya bakan böylesi insanların aşağıla indiklerinde insanların ve diğer canlı-cansız varlıkların arasında dolaştıkları zaman yakından görebilme olanağını da bulmuş olurlar.

Gökyüzünde uçanlar, yerdekilere bakarak seyrederler, ama yeryüzüne indiklerinde ise onlar kendilerini seyretmeye başlar.

Kendilerinin seyredilmesini istemeyenler, canlıların arasında dolaşarak onlara dokunarak yaşamak istemeyenler, elbette evlerin mutfaklarında yangının olup olmadığını göremezler.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar