25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5901
EURO35.0253
ALTIN2422.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Görgülü ve Görgüsüz!..

Bizim kültür yaşantımızda görgülü insanlar, sevgi ve saygı ile çevresinde yaşamayı ve yaşatmayı seven kişilerdir.

Her ne kadar ‘batı kültürü’ ile yaşamaya önem veren kişiler gün geçtikçe çoğalmaya çalışsa da, Anadolu halk kültürünü özümseyenler, uygulayanlar ve yüreklerinde yaşamak isteyenlerin sayılarını ortadan kaldırabilmek zor alacaktır!

İnsanlık erdemi ile yaşamak, insanca yaşanmasına katkıda bulunmak, çevresindeki canlı-cansız tüm varlıkları sevmek ve onlarla mutlu yaşamaya çalışmak bizim yeryüzüne gelişimizin en önemli değeridir.

Tüm kutsal inançların kitaplarında; insanlık, evren, sevgi, saygı ve Allah’a olan ibadetler bulunmaktadır. Bir inancın kitabındaki ile bir diğerinin arasında ibadet şekillerinin dışında farklılıklar göremiyoruz. Yani tüm yollar bir noktada birleşiyor; Allah’ın emirleri. Sadece elçiler değişiyor…

Bu girişin ardından olaylarımıza geçmek istiyorum. İstanbul Başakşehir’de çöp ayrıştırma tesisinde çalışan Ayşe Demircan, evinin ekmek parasını kazanma uğruna çöpleri ayrıştırmaya çalıştığı sırada bir cüzdan buluyor.

Doğal giyimli bir Anadolu kadını Ayşe Demircan. Cüzdanı açtığında içerisinde 12 bin Dolar para ile 10 adet kredi kartını görüyor. Durumu Amirine bildirip Polis’e giderek cüzdan sahibinin bulunması için girişimler başlıyor.

Çöp ayrıştırma işlerinde çalışan Ayşe Demircan cüzdan sahibinin bulunmasının ardından; “Sahibine ulaşmak için uykularım kaçtı, Sahibi bulundu rahatladım. Ağlayanın malı gülene hayretmez derler, çok mutlu oldum, sevindim!”diye konuştu.

Cüzdan sahibi, parası ile kredi kartlarının bulunmasının ardından, Ayşe Demircan’a teşekkür etmek için işyerine geldi, bu Anadolu kadınının çalışma koşullarını gördü ama ne yaptığını biliyor musunuz? 

Gazetenin haber ve görüntülerine göre okuduğumda, adını bile vermeyen bu kişi, sadece cüzdanının bulunmasından dolayı ‘teşekkür’ etmekten başka bir görgülü olayı yaşamamış!..

Bu emekçi kadın, bulduğu cüzdandaki paraları harcayabilir, kredi kartlarını da çöplüğe atabilirdi! Ama Anadolu kadını olduğunu giyim kuşağından gördüğümce; o kadın görgülü bir aile ortamında yetişmiş ama görgüsüz bir insanlar yıllar sonrasında karşılaşacağını aklının ucundan bile geçirememiş!

Adını bile gizleyen bu insan, parasını ve kredi kartlarını aldıktan sonra “kuru bir teşekkürle” Ayşe Demircan’ın oradan ayrılırken, kaybedipte 20 gün sonrasında yeniden bulduğu bu para ile o akşam kim veya kimlerle, nerede ne gibi bir ‘kutlama’ yaptı dersiniz?

Şimdi de bir isimden sözetmek istiyorum. Bu kişinin inancını bilemiyorum ama yabancı bir ülke vatandaşı olduğunu belirtmek isterim. “Dünyanın 4 büyük adamı olan Warren Buffett, servetinin 3.17 milyar dolarını hayır işi yapan 5 ayrı derneğe bağışladı.”

Amerikalı 86 yaşındaki milyarder, 2006 yılından bu yana toplam 27.54 milyar dolarlık bağışta bulunmuş. 

Yeniden ülkemize dönelim. Halk otobüsüne binen “14 yaşındaki şehit çocuğu Mehmet”  ücretsiz kartını göstermesine rağmen, 1 lira para istenmesi olayı ile karşılaşıyor. Yalova, Taşköprü’deki bu olayda devletin verdiği “ücretsiz taşıma” kartına rağmen  1 lira istemekte ısrar eden  halk otobüsü şoförü, çocuğun ısrar ve tepkileri karşısında aşağı indirerek ‘tokat’ vuruyor.

Yalova Belediye Başkanı’nın bu konudaki yaptırımını merak ediyorum! Şehit çocuğuna böylesi bir hatayı yapan otobüs şoförüne verilecek cezanın da haberini merak ediyorum! Mutlu günler dileklerimle…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar