29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3776
EURO35.0442
ALTIN2325.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Gidenin bıraktıkları

   Kasım ayını tarihin yaprakları arasına bırakırken, gidişinde bıraktığı acıları da yine gündeme yerleştirdi.

Kasım ayını uğurlamak istediğimiz sırada, hem de Cumhuriyet Bayramının 97. Yıldönümünü kutladığımız günlerde İzmir ve çevresinde yaşanan 6.6 büyüklüğündeki deprem yüreklerimize acı bıraktı.

Kasım ayını umutla beklediğimiz sırada, depremle Ekim’i uğurlamak yüreklerimizde acı birer iz bırakırken, 25’in üzerinde giden canlar ile yüzlerce yaralılarımıza üzülüyoruz.

İzmir depremindeki görüntüleri izlerken bir kez daha ihmaller zinciri gözlerimin önüne geliyor. En çok ta malzemeden çalan Müteahhitlerin şimdi yüreklerinin nasıl olduğunu bilmek isterdim!

Hasar gören çok katlı bir binanın sadece balkonlarında oluşan yıkılmada buradaki malzemelerin sağlıklı olmadığını İlkokul öğrencisi bile anlayabiliyor.

İhmaller zinciri sadece depremlerde yaşanmıyor, doğal afetlerde, sel baskınlarında da aynı ihmallerle karşılaşıyoruz.

Altyapısı sağlıklı olmayan kentlerde sağanak yağışlar yaşandığında sel baskınları ev ve işyerlerine zarar veriyor. Altyapıya yeterince önem vermeyen yerel yönetimler sel baskınlarında sınıfta kalıyor ve tepki almaya başlıyor.

Deprem olaylarına gelince, ülkemizin dört bir yanında fay hatlarının bulunduğunu bilmeyen yönetici veya yetkili olamaz! Ege bölgesi ile Doğu Anadolu bölgesindeki fay hatlarını haritalarda rahatlıkla görebiliyoruz. Karadeniz ve Akdeniz bölgelerindeki fay hatları da yine haritalarda bellidir.

Depremden korunabilmenin yolları, sağlam ve sağlıklı yapıları zemin üzerine yerleştirmektir. Yapılarda kullanılan malzemelerin de sağlıklı ve sağlam olması önem taşır. Zemin ve kullanılan malzemelere dikkat ederek inşaatları yapmaya çalışmak, bunu yaparken de yerel yönetimlerdeki uzman ve yetkili kişilerin yapı ve kullanma izinlerini verirken denetimlerini sağlıklı yapmaları önem taşımaktadır.

Deprem olaylarının yaşandığı günlerde enkazlar kaldırılıncaya kadar üzüntü duymak, aradan birkaç hafta geçtikten sonra o acılı anları unutmak olmamalı.

İzmir depreminin gündüz olmasına insanlar biraz sevinir gibi olsa da, artçı sarsıntılar insanları gece saatlerinde evlerine girmekten korkutmasına neden oldu.

Depremdeki korkunç gerçekleri ayrıntıları ile sizlere anlatacak değilim, ancak vurgulamak istediğim olay, inşaatları yapan Müteahhitlerin vijdanlarının sesini dinlemelerini, inşaat yaptıran kişilerin yapının sağlım yapılıp yapılmadığını kontrol etmeleri, yerel yönetimlerdeki yetkililerin de bu konuda çok ama çok duyarlı olmalarını belirtmekte yarar görüyorum.

Siz işinizi sağlam yaptığınız zaman, gerisi olacaksa olur ama sağlam yapmadığınız zamanki hasar ile, sağlam hasar arasında fark olabileceğini de unutmamak gerekir.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar