24 Nisan, 2024, Çarşamba
DOLAR32.5221
EURO34.7878
ALTIN2428.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Geçen 26 yılımız

Osmaniye’nin İl oluşunun 26. Yılına girerken, tanıklık ettiğim tarihsel süreçle ilgili bilgi ve olayları paylaşmak istedim.

Kendi halinde, sosyal ilişkilerinde sevgi, saygı ve hoşgörülü insanların yaşadığı ilçede, yerel yönetimler belli siyasi partilerin çalışmaları ile değiştiği olmuştur.

MHP’den Belediye Başkanı seçilerek görevini yürütmekte olan Musa Şahin’in, bir kaza sonunda yaşamını yitirmesi ile yeniden seçim yapılması gündeme gelmişti.

O dönemde Refahyol hükümeti işbaşındaydı. Başbakan Necmettin Erbakan, Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller. Bu hükümet ortaklığını BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’da dışarıdan destekliyordu.

İstifa veya ölümler nedeniyle 3 Kasım  1996 tarihinde seçimler yapılacaktı. Milletvekilleri ve Bakanlar, hatta Partilerin Genel başkanları seçim bölgelerinde hummalı çalışma içerisine girdiler.

Osmaniye ilçesinin önemini vurgulamak amacı ile STK’lar harekete geçti, ortak bildiri yayınladı ve İL olma isteklerini bildirdi.

STK’ların ortak açıklamasında; emekli Albay, şair A. Neşet Dinçer Bağımsız Belediye Başkan adayı gösterilecekti. Yerel gazeteler günlerce bu açıklamaları yazdı.  

Refahyol Hükümeti 24 Ekim 1996 tarihinde, 4200 sayılı kanunla Osmaniye’nin 80. İl olmasına karar vererek, Resmi gazetede yayımlandı.

3 Kasım yerel seçimler öncesinde Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller Osmaniye’ye gelerek miting düzenledi. Ancak, yapılan seçimler sonunda İl Osmaniye’nin ilk Belediye Başkanı RP’li Av. Mehmet Gürbüz olarak tarihe geçti.

1999 yılında yapılan seçimlerde MHP Adayı Memili Kırıkkanat, 2004 yılında AKP’li Davut Çuhadar Belediye Başkanı seçilerek görev yaptılar.  

2009 yılında ise Kadir Kara MHP’den Belediye Başkanı seçildi. Ardından gelen 2014 ve 2019 yıllarında MHP’den Kadir Kara’nın Belediye Başkanlık dönemi sürmeye başladı.

Üçüncü dönem Belediye Başkanlığı görevini yürüten Kadir Kara, 1994 ile 2001 yılları arasında Osmaniye Belediyesinde İmar Müdürü kadrosunda görev yapmıştı.

Şu anda Kadir Kara Osmaniye’nin üçüncü dönem Belediye Başkanı olarak görevini sürdürüyor.

Osmaniye’nin 1996 yılında İl olması ve 80. Plakayı alması ile birlikte, ilçe Kaymakamı Ümit Karahan Kaymakam Vali Vekili olarak atandı, ardından Vali olarak görevini sürdürdü.

Vali Ümit Karahan’dan sonra, İsmail Fırat, İsa Küçük, Zübeyir Kemelek, Celalettin Cerrah, Mehmet Oduncu, Kerem Al ve Ömer Faruk Coşkun Valilik görevlerinde bulunurken, bugün ise Dr. Erdinç Yılmaz Osmaniye Valisi olarak görev yapıyor.

Osmaniye il olalı 26 yıl geçti, bu süreçte 9.’ncu Valimiz ile 4.’ncü Belediye Başkanımızı tanımaktayız.

Aradan geçen 26 yıllık süreçte Osmaniye’de ne gibi gelişmeler olup olmadığını kentte yaşayanlar yaşayarak görüyorlar.

Yeni bir seçim  sürecine girerken şimdi de “Büyük şehir” olunması yönünde konuşmalar yoğunlaştı.

Bence; önce şehir kültürü özelliklerini taşıyabilmeli, ardından şehrin büyüğü veya küçüğü yönü tartışılmalı….

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar