29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3834
EURO34.9963
ALTIN2325.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Farkı Fark etmek

Kentin değişik cadde ve sokaklarındaki duvarlarda “fark edilebilmem” yazılarını görüyoruz.

Birileri bu yazıyı yazmakla neyi amaçladığını veya ne demek istediğini sürekli düşünmekteyim.

Fark edilebilmek kim veya kimin için söylenir, yazılır? Kişiler toplum içerisindeki yaşantılarında  başkaları karşısında farklı görünebilmek adına değişik giysiler giyerler. Ya da saç traşlarını farklı şekillerde yaptırırlar, giyim-kuşamları ile toplum içerisinde farklılık oluşturmaya çalışırlar. Bu da bir fark edilebilmenin eylemi olsa gerek.

Toplumda kişileri farklı hareketler içerisinde gördüğümüzde, onlarla ilgili bir takım yorumlar yapılır. Bazıları için “çok konuşan, hızlı yürüyen, küfürbaz, soytarı, yalancı, dolandırıcı, sahtekar, ve benzeri sözler” kullanılır.

Fark edilebilmek için kişilerin bir şeyler yapması gerekir mi diye düşünüyorum! Zaten kişiler toplum içerisindeki yaşantıları ve hareketleri ile başkaları tarafından farklı şekillerde anılırlar. 

Kendi yaşantılarına bakmayanlar, kendileri sanki çok doğru bir yolda imiş gibi başkaları hakkında yorumlar getirmeye, kişisel hareketlerine ve yaşam tarzlarını eleştirmeyi hüner sanarlar.

Doğal olarak iki kişinin tüm hal ve hareketleri, hatta dünya görüşleri aynı olamaz, bu olası bile değildir. Mutlaka bir noktaya gelindiğinde fikirlerde ayrılıklar olacaktır.

Öyleyse böylesi durumlarda ortak noktalarda buluşmak, diğer olaylarla ilgili de karşılıklı saygı göstermekle toplumsal anlayış, huzur ortamı ve barış içerisinde yaşanması olası olacaktır.

Kişilerin hareketleri toplum içerisinde başkalarına zarar vermiyorsa, çevresindekileri rahatsız etmiyorsa, sadece kendi görüş ve düşünceleri ile yaptığı hareketlerde kendini bağlayan olaylar varsa böylesi kişinin yaşam tarzına tepki göstermek veya kendiniz gibi olmasını istemek “kıskançlık veya fesatlık” olarak değerlendirilebilir.

Kendinizin yapamadığını, yaşamadığı olayları çevrenizdeki başkalarının yaşaması halinde içinizden yapmak isteğiniz olduğu halde yapamadığınız için o kişiyi kıskançlığınızdan da eleştiri yaptığını aklınızın bir köşesinde düşünmeye çalışın.

Toplum içerisinde farklı hareketleri ile ismi ön plana çıkmış birilerini kıskanma adına, onların yaşam tarzlarına tepki gösterenler aslında kendi yapmak isteyipte yapamadıkları için karşısındakileri eleştirmelerinden geldiğini de akla getirmek gerek.

Bir tanıdık kişi, çevresindeki görüşleri gereği farklı davranışlar içerisinde yaşamını sürdürüyor.

Tanıdığı bazı kişilerin yaşamını da özleyerek içinden geçenleri anlatmaya çalışırken, “bak arkadaş, yaşadığın veya yaşamak istediğin görüşün kıymetini bil! Hayatı sen yaşıyorsun, ama benim arkadaş çevrem gereği senin gibi yaşama şansım yok!”diye konuşmasının altından neler çıkarırsınız?

Bugün hafta sonu, sokaklar sakin, piknik alanlarına gidenler hafta sonu dinlenmeye çalışacaklar.

Farkı fark edebilen veya fark edenlerin sayıları eski yıllardaki gibi olamaz oldu.

Birilerinin yaptıklarını eleştirirken, o kişinin konumunu da fark edebilmek önemlidir. Hani bir söz vardır; “Arkadan gelenler önde gidenin çektiği zorlukları anlayamaz!”diye.

İnsanların üzerindeki giysilerin güzelliği sizi yanıltmasın, iç çamaşırlarında yama veya yırtık olup olmadığını bilebilir misiniz!? Esen kalın… 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar