26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.4664
EURO34.8347
ALTIN2448.8
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ekonomik kriz (kime!?)

   Ülkemizde son iki aydır “ekonomik kriz” bazılarına göre ise “ekonomik sıkıntı” olduğu yönünde tartışmaları yakından izlemekteyiz.

   Sadece izlemiyoruz, yaşıyoruz, görüyoruz ve çözüm yollarının sağlıklı olabilmesi için yöneticilerimizin dillerinden güzel sözlü ve başarılı sonuçlar bekliyoruz.

   Sincan’da 18 Ak Partili üye ile birlikte yapılan toplantıda, iki Meclis üyesi “kriz yok” diyen Ak Partili Başkana, “Sen ne konuşuyorsun. Durum vahim. Millet oy neyim vermeyeceğim”diyor. Diye konuşunca tartışma yaşanıyor. 

   Ülkemizdeki ekonomik yaşama bakıyoruz, Osmaniye’de Çarşamba pazarında sabah saatlerinde kilosu 7 TL’den satılan Domates, akşam saatlerine 5 Tl’ye inebildi. Dolar mı düştü demeyin, akşam saatlerine doğru Domateslerin çürükleri kaldığı için düşüş yaşandı.

   Pazardan alış veriş yapan vatandaş ile esnaf arasındaki tartışmalara rastladım. Meyve veya sebzelerin fiyatını sormak için parmakları ile dokunan vatandaş, eğer almadan tezgahın başından ayrılmak istiyorsa, pazarcı esnafı neden almadığını, neden dokunduğunu sorguluyor, hatta tartışma bile çıkabiliyor.

   Ekmeğe zam yapılmadı ama, “kepekli ekmek” fırınlarda 1 Tl’ye satılırken, “Unlu mamüller” satış yerlerinde 1,25 krş.’tan satılıyor.

   50 kuruşa aldığımız yarım litrelik pet şişe suyu, 1 Tl’den satılıyor. Aradaki zam oranına bakıyoruz, sonrasında Cumhurbaşkanı’nın sözleri aklımıza geliyor. “Fırsatçılar” ekonomik çalkantı oluşturmaya çalışıyor.

   Bazı firmaların “fırsatçılık” yaptıklarına inanıyorum. Çünkü ekonomik kriz içerisinde veya Doların artışı karşısında tüketim ürünlerine yapılan zam bu kadar olmasa gerek. 

   Ekonomik sıkıntı mı, ekonomik kriz mi demiştim. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme  Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye’de yaşayan milyonerlerin sayısı 8 aylık süre içerisinde 50 artmış. Bu rakam sizleri şaşırdı mı bilemem!

   Şimdi de Şanlıurfa’ya uzanalım. Geçgel ailesinin 8 yaşındaki  oğulları Feridun için sünnet töreni düzenleniyor.  Sünnet düğününde 100 çeyrek, 150 Yarım ve 200  tam altın takılıyor. Ayrıca 160 bin lira da nakit para toplanıyor. Küçük Feridun takıları taşımakta zorlanıyor.  Sünnet töreninin yapılacağı otelin salonuna mehter takımı giysililer Feridun’u taht ile getiriyorlar. 
 
   Amasya’ya geçelim. Özel bir maden şirketinde çalışan 170’i sendikalı, 2015 işçi, ‘ekonomik kriz’ olduğu söylenilerek 22 Eylül günü işten çıkarıldı. İşçiler 51 günlük alacaklarını alamadıkları iddiası ile 80 metre yükseklikteki asansör kulesine çıkarak  eyleme başladılar.

   Ülkemizde böylesine olumsuz olaylar yaşanırken, Malatya’dan bir haberi paylaşmak istiyorum. Bir İlkokul öğretmeninin sosyal paylaşım sitesinden Atatürk için: “20. asrın gördüğü en büyük şeytan idi” diye yazabiliyor. Üstelik Atatürk’ün resmini de koyuyor.  İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerine olay anlatılıyor. Sonuç mu!?

   Bizler gökyüzündeki uçurtmaların kuyruğunu seyrederken, birileri elimizdeki ipin geride kalanını kemeye çalışırken, gözlerimiz havada uçan uçurtmanın kanatlarında dikili kalıyor.

   Sahi, ülkemizde ekonomik sıkıntı mı, yoksa ekonomik kriz mi var!? Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar