20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Ekmeğimiz zamlandı

Yeni yılına merhaba derken vatandaşı yeni zamların beklediği  konuşulup tartışılıyordu.


Çalışan Gazeteciler Günü sevincini yaşarken, Milletvekillerinin  gazetecilerin 2008 yılında elinden alınan ‘yıpranma payı’nın Meclisten geçip alınan hakkımızı geri aldığımıza sevinirken, dün sabah ekmeğimize zam geldiğini öğrendiğimde sevincim kursağımda kaldı.


Zamlara alıştık, ama ekmek insanın beslenmesi için çok önem taşıyor. Ekmeğe zam gelmesi farklı bir düşünce ile yorumlanıyor. Ekmek bu, başka ürünlere benzemiyor.


Ekmek ödüllü şiir yarışmasını’ın 16’ncısına katılımların başladığı hafta içerisinde ekmeğimize zam gelmesi, bu yarışmayı neden yaptığımızın da önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.


Ekmek denildiğinde, Osmaniye’den ülke geneline, Avrupa ülkelerinde katılımların gerçekleştiği “Ekmek ödüllü şiir yarışması”nı akıllara getiriyoruz.


Osmaniye’nin adının duyurulmasını amaçlayarak gerçekleştirdiğimiz bu yarışmanın adı ile ilgili bazıları tarafından eleştiriler de aldık. Adının ‘ekmek’ olması bazılarının garibine gitti. Hatta eske Belediye Başkanlarımızdan Davut Çuhadar bu yarışmanın adının ‘sol düşünceyi anımsattığı’ yorumunu yaptığını bir türlü aklımdan çıkaramıyorum.


Oysa ekmeğin sağı, solu veya bir başka tanımlamasının yapılmaması gerekiyordu. İnsanlar emeklerini bir dilim ekmek için harcıyorlardı.


Dün sabah fırına girerken kapısının camında “ekmek 70 krş.” Yazısını okudum. Hükümetlerin sabaha karşı açıkladığı zamlara alışkın olduğumuz için, fırının kapısındaki bu yeni zamma da alışkın olmaya başlamalıyız diye düşündüm.


Ancak, akşamdan haberi olmayan vatandaşlar elinde 60 kuruş ile fırına ekmek almaya gelmişlerdi. Durum böyle olunca da dün 60 kuruş ile fırına gelenlerin paralarını öyle almak zorunda kalan fırıncılar 10 kuruş zarar ediyorlardı.


Dün sabahtan itibaren ekmeğimiz 70 kuruştan satılmaya başlandı. Bunun ardından yeni zamlara da hazırlıklı olmamız gerekiyor.


Bugünlerde havalar soğuk geçiyor, odun ve kömür fiyatlarına da zam gelebilir. Doğalgaz ve elektrik zammını da akıllardan çıkarmamak gerekiyor. Çalışanların ücretleri gündeme gelecek. Malum ya, asgari ücrete zam gelir ama, taşeronlaşma nedeniyle 350 Tl maaşla çalıştırılan taşeron işçilerin durumu ne olacak? Lokantalarda yemek ücretleri de artacak, terzisinden, berberine kadar esnaf fiyatlarını artıracak. Emek ekmek için verildiğine göre, ekmeğe de zam geldiğine göre emeğin de ücretinde artış yaşanacaktır.


Uzun süredir ekmeğimiz zam görmezken, 10 kuruş zam yapıldığı diye 10 kuruşa bu kadar yazı mı yazılır diye düşünenleriniz olacaktır. Olmazsa olmuyor işte; 60 kuruşla fırına geldiğinizde, 10 kuruşunuz eksik diye fırıncı ekmeği vermediğini düşünün, eve geri döndüğünüzde kapıda çocuğunuz elinizin boş geldiğini gördüğünde, 10 kuruş almak için geri döndüğünüzü çocuğunuza nasıl anlatacaksınız. Yeri geliyor 10 kuruş, o kadar önemli oluyor ki, bunu yaşayanlar anlar. Ekmeğiniz bol, emeğiniz sağlıklı, yaşamınızın huzurlu olması dileklerimle saygılar…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar