19 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.6003
EURO34.8242
ALTIN2496.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Dolar’ın vurmadıkları!..

ABD’nin para birimi Dolar’ın  TL karşısında hızla yükselmesi, alınan bazı önlemlere karşın 6 Tl’nin üzerindeki seyirleri sürüyor.

Dolar’ın yükselişi neticesinde bizim paramız etkilenirken, başka ülkelerin para değerlerinin de etkilenme ölçülerine bakmak önem taşır. 

Ülkemizin ekonomisinin direksiyonunda bulunanlar, Dolar’ın yükselişi karşısında bazı yerleri suçlarken, bazen de yönler ile yerleri birbirlerine karıştırdıkları sözleri duyabiliyoruz. 

Olay sadece bir Papaz’ın verilmemesi olayı mıydı? Yoksa ekonomik anlamda yapılan ihalelerin Dolar bazında yapılması, yerli üretimin durdurularak, samanın, kağıdın, etin yurtdışından alınması olaylarının da etkisi olabilir miydi?

Yazılı basın can çekişmeye başladı  kağıt, kalıp, aydınger ücretleri beklenenin üzerinde artış gösterdiği gibi, bulabilmek bile zorlaştı. Yerel basın için bu olay zor günlerin habercisi olarak değerlendirilmektedir.

Ülkemizde yaşanan olumsuzluklar karşısında ‘fırsatçılar’ çoğalmaya başladı. Sözkonusu fırsatçılara karşı bazı önlemler alınması, hatta ceza yazılması yönünde yaptırımlar uygulanacağı il Valiliklerine iletildi. 

Japonya’da yatırımcı ev kadınları, yüksek getirisi olan  Türk Lirası (TL)’ye yönelmiş. Yüksek faizler sayesinde iyi getiriler sunduğu gerekçesi ile  TL’ye yatırım yapan Japon iş kadınları, TL’nin  geçen ay dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetmesiyle endişe yaşamaya başlamışlar.

Esnafların vitrinlerinde sezon sonu indirimlerdeki rakamlar her zaman dikkatimi çekmiş, bazı günlerde de bu sütunlarda sizlerle bu indirim olaylarını paylaştığım olmuştur.

Dolar yükseldi diye Kurban Bayramı öncesinde  Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde üretilen yarım litrelik pet şişe suyu 500 kuruşa alırken, şimdi 1 Tl’ye almaya başladık.

Dolar artışını bahane eden bazı işyeri sahipleri yüzde 100’e varan zamlar yaparak, depolarındaki yılların eskilerini bile tüketiciye sunmaya çalıştılar.

Geçmiş yılları anımsıyorum, bir ürüne zam geldiğinde, görevli memurlar getir, sayımlarını yapar, ardından da yeni ücret üzerinden vergilendirme yapılırdı.

Rahmetli Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde sigara paketlerinin üzerinde satış fiyatı yazılıydı, zam yapılmış bile olsa etiket fiyatının üzerinde satılamazdı.

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı, özellikle giyim mağazalarında ‘Sezon sonu indirimleri’ yazılarını yine görüyoruz. Bazı mağazalarda ise her mevsim değişikliğinde; yüzde 25-50, hatta yüzde 70 indirim rakamlarını görebiliyoruz. 

Birkaç aydır Dolar’ın etkisinden kurtulmaya çalıştığımız süreçte bazı işyerlerinde indirimlerdeki rakamlara rastlıyorum.

Allah aşkına, ürünlerde yüzde 70 indirim yaparken, yüzde 30’da kar haddinizi koyduğunuza göre, daha önceki satışlardan yüzde yüz gelir elde ettiğiniz ortaya çıkıyor. 

Dolar’ı  dış güçler değil, denetimsiz ve serbest bırakılan, aynı zamanda da mevcut iktidarlardan çekinmeyen ‘çıkarcı esnaf’ etkisini de akıllara getirmek gerek. Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar