28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3282
EURO35.0838
ALTIN2297.4
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Dış güçler sözü doğru olabilir!

Döviz kurunun artış göstermesi ile ilgili olarak, iktidarın sürekli ileri sürdüğü “Dış güçler döviz kurunu artırıyor”sözlerini biraz irdelemeye ve bu söylenilenlerin doğruluk paylarına inanmaya çalıştım.

Türk Lirasının yabancı para birimi karşısındaki değer kaybetmesi Kasım ayında başladı. Yani bir ay öncesinde döviz kuru yükselirken, gün içerisinde Tl’mizde azalmalar yaşanır oldu.  

İktidar “Dış güçler” diye sürekli  sorumluluğu başka yere yönlendirircesine konuşurken, bu sütunlarda “iktidarın bir B planı yok mu?”diye yazmıştım.

Döviz kurundaki artışa, iktidar ve yandaşlarının söylediği gözle baktığımda farklı olaylar ortaya çıkıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüyor. 24 Kasım 2021 günü Ankara’daki buluşmada nelerin görüşülüp konuşulduğu tartışıldı.

BAE’de yayınlanan “El-İttihad” gazetesi; İki ülke arasındaki yeni dönemin ilk adımı olarak BAE'nin Türkiye'de yatırım için 10 milyar dolarlık bir fon ayırdığına işaret eden gazete, "Tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği gibi, bu ziyaret iki ülke arasında kalkınmayı vadeden yeni bir dönemin hazırlığıdır." ifadelerine yer verdi.

"El-İttihad" gazetesinin haberinde ayrıca çeşitli sektörlerde kalkınmasını sürdüren iki ülkenin sürdürülebilir bir ekonomik ortaklık başlattığına işaret edildi.

BAE ile Türkiye arasındaki üst düzey teması "Muhammed bin Zayid tarihin akışını düzeltiyor" başlığıyla veren "El-Vatan" gazetesi de söz konusu ziyaretin, ekonomi başta olmak üzere iki ülke arasındaki ilişkilerin birçok alanda gelişmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Olaylara bir başka açıdan baktığımızda ise, medyaya yansıyan haberleri okuduğumuzda; “Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez ülkeleri, 2017 yılında Katar'a abluka uygulama kararı almıştı. Ablukanın kalkması için koyduğu şartlar arasında ülkedeki Türk üssünün kapatılması da vardı.

Bu dönemde Türkiye, Katar'a önemli ölçüde destek verdi. Birçok bölgesel konuda benzer tutum ve politikalar izleyen iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmaları bu dönemde daha da arttı.

Ocak 2021'de Körfez ülkeleri ile Katar arasındaki diplomatik kriz sona erdi ve liderler zaman zaman kameraların karşısında samimi pozlar verdi.

Türkiye ile BAE'nin ilişkilerinde de, BAE'nin Müslüman Kardeşler'e destek verdiği gerekçesiyle Türkiye'ye karşı sert bir tutum takınması ve Türkiye'nin 15 Temmuz darbesini desteklemekle suçladığı BAE'ye yönelik eleştirileri sebebiyle bir süredir gerilim vardı.” Tümcelerini okumaktayım.

Bu ülke yöneticileri ile çeşitli görüşme anlaşmalar yapılıyor. BAE Veliaht Prensinin 24 Kasım günkü ziyareti sırasında 11, 87 Tl olan dolar, ertesi günü 12,10 Tl. ve ardından gelen günlerde yükselmeye başlıyor.

4 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ziyareti gerçekleşiyor.  Bu ülke ile de çeşitli görüşme anlaşmalar yapılırken, döviz kurundaki artış ve TL’nin değer yitirmesi devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin “Avrupa ülkelerine kıskandıracak yatırım ve gelişme çalışmaları” karşısında döviz kuru ile birileri oynuyor!

Oynuyor ama nasıl oynandığı yönündeki çözüm yöntemleri için  iktidarı yönetenler; “gelberaberbirberberegiderekberberlegörüşelimbirgündekiberberliğindebirkişini nasıl traş ettiğinikonuşalım”

Yazımı nasıl okuyorsanız, öyle anlamanız dileklerimle….

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar