28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3375
EURO35.1039
ALTIN2309.0
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Diş fırçası ile macunu

Emekli öğretmen Mahmut bahçesinde çiçeklerin otunu temizlerden, yoldan geçen 35 yaşlarındaki bir adam selam verip yanına yaklaşır.

İşsiz olduğunu, kendisine bahçıvanlık gibi bir iş bulmasını ister.
Murtaza isimli vatandaşı dinleyen Mahmut öğretmen, bir yandan da Murtaza’yı süzmektedir. Ellerinin toprağı, üzerindeki eskimiş gömleği, ayağındaki yamalı şalvarı, başındaki yamuk şapkası bulunan Murtaza’ya nasıl yardımcı olacağını düşünmeye başlar. Mahmut öğretmen günün hükümetine oy vermediği için o partiden de tanıdıklarının işini bitirmeyeceğini düşünür.

Ama Murtaza’nın durumu gördüğünde içi elvermez, yardımcı olabilmenin yollarını düşünmeye başlar. Bir kurumda müdür olan hemşehrisi aklına gelir. Murtaza’ya der ki; “Şimdi, bu halinde vereceğim adrese gideceksin. Üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan, ellerinin toprağını bile yıkamadan kapıdan içeriye girip benim verdiğim isimle görüşmek isteyeceksin. Sekreterler belki görüştürmek istemez, burada yok diyebilirler. Sen direteceksin ve gelinceye kadar bekleyeceğini söyleyecek ve mutlaka görüşeceksin.”

Murtaza söylenileni yapar ve verilen adrese gelerek Müdür beyle görüşür, derdini anlatır. Yardımcı olmasını rica eder. Müdür bey, kendisine göre bir iş olmadığını, olursa haber verebileceğini söyleyerek cep telefon numarasını ister. Murtaza ise henüz cep telefonu ile tanışmadığını, evlerinde normal telefon bile bulunmadığını anlatmaya çalışır.

Müdür bey eşantiyon olarak kendisine verilen ve o arada da masasının üzerinde bulunan bir diş macunu ile fırçayı uzatarak hediye edip uğurlar.
Murtaza yeniden Mahmut öğretmenin yanına gelir, yaşadıklarını anlatır ve diş macunu ile fırçayı gösterir. Mahmut öğretmen utancından ve üzüntüsünden bir süre suskun kalır. Sonrasında Murtaza’ya; “Al bu fırça ile diş macununu, git o Müdürün yanına de ki; ‘bizim köyde iş isteyenle böylesine alay edene …. Derler, bunu biliyor musun!?’ de ve odadan çık gel. Benim bahçemde bir ay çalış ben senin aylığını ödeyeceğim”diye konuşur.

Murtaza ise böyle bir hareket yapamayacağını söyleyerek Mahmut öğretmenin yanından uzaklaşır. Ama bu kez yeniden Müdür beyin yanına gelir ve içeriye girerek Müdür beye birkaç kelime söyleyeceğini söyleyip, kendisini dinlemesini ister.

Müdür bey dikkatle Murtaza’yı dinlemektedir. “Müdür bey, hemşehrim beni iyi dinle. Sen bana diş fırçası ve macunu verdin. İyi güzel de ben dişlerimi fırçalayacak yemekleri evimde yiyip yemediğimi biliyor musun? Ne yiyorum ki, dişlerimi fırçalayacağımı düşensen iyi olurdu. Bu hediyelerini sana geri veriyorum”diyerek fırça ile diş macununu masanın üzerine koyup odadan dışarıya çıkıp oradan uzaklaşır.

Hükümetin adamları da işsize iş bulamazsa, Allah muhalefetteki insanlara yardımcı olsun! Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar