29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3643
EURO34.9818
ALTIN2324.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Dilenciler

Son günlerde Osmaniye’de dilenen insanların sayılarında artış görmeye başladık.

Kent merkezindeki cadde ve sokaklarda özellikle küçük yaştaki çocuklarını kucağına alıp, bu yağmurlu ve soğuk günlerde ‘çocuklarına süt parası’ isteyen kadınların sayıları çoğaldı.

Bazı kadınlar ise yanlarında gelinleri, torunları ve çocukları ile birlikte sabahtan akşam geç saatlere kadar dilenmeye başladıklarına tanık oluyoruz.

Mahallelerden de bu konuda bana şikayetler gelmeye başladı. Evlerin kapısını çalan kadınlar önce evde bulunan kadınlardan yiyecek, para veya giyecek istedikleri, ardından da fala bakmak istediklerini söyleyenlerin sayılarında da artış olduğunu öğreniyorum.

Çocuklarını çalıştırmak ve onların üzerinden çıkar elde etmenin yasak olduğunu biliyoruz. Bu konuda çocuklarını yanlarında taşıyarak, yağmurlu ve soğuk günlerde ‘duygusal anlamda sömürü yapmak’ta yine yasak olsa gerek diye düşünüyorum.

Kaldırımın soğuk betonuna oturmuş avuç açan kadınların gerçekten ihtiyaçtan mı, yoksa bunu alışkanlık haline mi getirdiklerinden yaptıklarının araştırılması gerekiyor.

Eğer ihtiyaçtan dileniyorlarsa bir noktada bunların dayanabileceği ekonomik bir gelirlerinin olmadığı ortaya çıkıyor demektir. Sosyal güvencesi olmayanların ‘Yeşil kart’ sahibi olduklarını biliyoruz. Yeşil Kartlıların da kömürlerinin verildiği, gıda yardımlarında bulunulduğunu da biliyoruz.

Bu dilenen kadınların böyle yardımlardan yararlanıp yararlanamadıklarının araştırılmaları, eğer gerçekten yardım almıyorlarsa belirlendikten sonra gereken kolaylıkların sağlanmasının gerektiğini düşünüyorum.

Zabıta olarak dilencileri toplamak, onları karakola götürdükten sonra ifadelerinin alınıp serbest bırakılması da çözüm değildir. Dilenen insanların bunu alışkanlık veya meslek haleni mi getirdiği, yoksa ihtiyaçtan mı yaptıklarının araştırılması için yetkililerin oluşturacakları komisyonların çalışmaları ile sorunların özü anlaşılabilir.

Osmaniye’de ‘Kadın sığınma evi’ açılması için birkaç yıldır görüşler ileri sürülüyor. Bu kentte dilenen insanların yüzde 95’inin de kadın ve çocuklar olduğunu düşündüğümüzde kadın sorunlarının çözümlenebilmesi için ne gibi çalışmalar yapıldığını merak ediyorum.

Kentteki kadın sorunları denince, aile düzeni iyi, ekonomik durumları yerinde olan kadınların bir araya gelerek değişik etkinlikler düzenlemelerine yardımcı olmak değil, sokakta dilenen kadınların sorunlarını yerinde belirlemek ve çözüm yollarını bulmaktır.

Bir başka sorun da bu kentte fuhuş yapan kadınların sayılarını yetkililer biliyorlar sanırım. Bunların sorunları, içinde bulundukları bataklıktan kurtulabilmeleri için de bir takım çalışmaların yapılması gerektiğini, sayılarının çoğalmaması için önlemlerin alınmalarının da Osmaniye’miz açısından güzel olacağını düşünüyorum. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar