20 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Dik duruş sergilemek

Ülkeler arası ilişkilerde ödün vermeden, dik duruş sergileyen iktidarlara halkı tarafından destek verme olasılığı yarının üzerinde sağlanır.

Arada bir sözleri veya uygulamaları ile karşımıza çıkarak ülkemizin huzurunu kaçırmaya çalışan ABD’nin yaptıklarını saymakla bitiremeyiz. Ama yine de ülkemiz yöneticileri bir türlü ABD ile aralarındaki bağın sağlamlığını biraz gevşetme gibi dik duruş gösteremedikleri her zaman tartışılır olmuştur.

Türkiye olarak ne zaman Amerika’nın sözleri karşısında “gerçek duruşu” gösteremedik, ne zamandan bu  yana  bizim üzerimizdeki tavırlarını elimizin tersi ile çeviremedik!?

İçimizdeki hainler veya Amerikan sevicileri kendi çıkarları uğruna ülkemizdeki insanları bölmeye, böylelikle de taraftar olmaya başladıkları günden bu yana; dik duranların karşısına kendi içimizdekiler diktiler.

Yılların gerisine bakalım, Deniz Gezmiş ve arkadaşları Amerikan 6. Filosunun Türkiye’ye gelmesiyle tepkilerini gösterip, Amerikan askerlerini denize atmaya başlamışlardı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bu tepkileri karşısında, Amerikan askerlerinin yanlarında olanlar ve onları kurtarmaya çalışanların kimler olduğunu lütfen araştırmalısınız!

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit hükümeti döneminde Amerika yönetimi Türkiye’de “haşhaş” ekilmemesini istemiş ve sözleri uygulanmazsa yaptırım uygulayacaklarını söylemişti.

Ecevit ne yaptı; “Benim ülkem de ne ekileceğine bizim çiftçimiz ve hükümetimiz karar verir, elinden geleni geri koyma Amerika!”demişti.

Bu sözler Ecevit hükümetine pahalıya patladı. Amerika’nın Türkiye’deki ekonomik uzantıları; tüpgaz, yağ, şeker ve benzeri ürünleri depolarında saklayıp satışını yapmayınca ülkede kuyruklar ve vatandaşlar arasında sıkıntılar yaşanmaya başlandı.

Yine Başbakan Ecevit’in, Amerika hükümetinin yaptırım görüşüne karşılık; Adana’daki İncirlik Hava üssünün kapatılacağı yönündeki dik duruşunu anımsamak gerek.

Bu olaylar 1974-78 yılları arasındaki süreçte geçen olaylardı. Aradan geçen 47 yıl gibi bir zaman sonunda Amerika’nın bu kez  1915 olayları ile ilgili açıklamaları karşımıza çıkıyor.

ABD Başkanı Biden’in 1915 olaylarına “soykırım” demesinin ardında nelerin yattığını da düşünmek gerekiyor! ABD yönetiminde İsrail’in önemli bir yeri olduğu ve burada da Ermeni lobisi oluşturularak Türkiye’ye karşı her ortamda kullanıldığı bilinmektedir.

ABD Başkanı Biden’in bu açıklaması karşısında Türkiye’nin dik duruş sergilemek adına iktidardan gelen açıklamaları şimdilik olumlu buluyorum.  Adana’daki  İncirlik  üssü’nün ABD’ye kapatılması, Türkiye’nin Nato’nun askeri kanadından çekilmesi seçenekleri alınması gereken kararlar arasında. İktidarın bu konuda alacağı kararlara Muhalefet partilerinden de destek gelecektir, buna inanıyorum. Ancak; karşılıklı söz atışmaları ile gündemi meşgul etmek yerine, sadece İncirlik için değil ABD’nin Türkiye’nin değişik illerimizdeki üsleri için tepkisel açıklamalar yapmak mevcut iktidarın dik duruşunu gösterecektir. Muhalefet te, kamuoyu da o zaman bugünkü iktidarın arkasında olduğunu gören ABD, sözlerinden geri adım atmak zorunda kalacaktır.

AKP iktidarı son günlerdeki olaylar karşısında ABD’ye tepki göstermek adına muhalefet partilerinin de görüşlerini almalı, onların vereceği destekle de Türkiye’nin birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu göstermelidir.

Ülkesini ve vatanını seven bir iktidar sadece kendi yöntemlerini uygulamak yerine, günü geldiğinde muhalefetin görüşlerini de alarak hizmet verdiği zaman, halkının barış içerisinde yaşamasını sağlayabilir…

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar