27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Deniz’leri ANMAK!..

Yurtsever Üniversite gençlerinden Üç fidan; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın darağacında can verişlerinin 44. yıldönümü nedeniyle Osmaniye CHP İl örgütü bir program düzenledi.

CHP Osmaniye İl örgütünün  bu yılki “Deniz’leri anma” programı yapma duyarlılıkları için teşekkür ediyorum.

Ancak diyerek yazımın devamında; bir araştırma yaparak,  İdam kararında Kaç CHP Milletvekilinin ‘evet’ oylarının bulunduğunu, (Evet oyu Veren CHP’li vekiller adına  özür dileyen) sözler kullanmalıydılar.

Bunun da ötesinde şu anda Osmaniye’de bazı cadde ve sokaklara isimlerinin verildiği kişilerin de idam kararına ‘evet’ oyu kullandıklarını anma programına gelenlere anlatabilselerdi.

Değerli okurlarım, gerçekleri yazmak gazetecinin görevidir. Takla atmak, iktidardaki yöneticilerin sözcüsü gibi olmak, günü kurtarmak ve gerçekleri saptırmak benim ilkelerim arasında yeralmadığını benim yazılarımı takip edenler bilirler.

Siyasal görüşü ne olursa olsun; Vatanın bölünmez bütünlüğüne, halkın barış ve huzur içerisinde yaşamasından yana, Atatürk’ün ilke ve devrimlerinin yaşamasından yana, inançları kullanmadan saygılı olmak koşulu ile hareket eden, kişilerin hak ve özgürlüklerine saygılı, makamını ve sıfatını kişilerin haklarından  üstün görmeyen, sözlerinle bu ilkelerime ters düşmeyen her bireyin görüşlerine karşı gelemem.

Beni; Seversiniz veya sevmezsiniz, ama ben her koşulda halkın beklentileri, özlemleri ve istekleri doğrultusunda yaşmaya önem veriyorum.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak üzere CHP Osmaniye İl Binasındaki   programa gittiğimde, yapılan konuşmalar karşısında duygulandım. Bildiğim sözlerin kullanılması ve oradaki mum ışığı önündeki Deniz Gezmiş’in fotoğrafıydı belki de beni duygulandıran.

Çünkü; hiçbir cana kıymayan, mala zarar vermeyen, sadece ‘Tam bağımsız Türkiye!’ diyerek Amerikan emperyalizmine karşı direnç gösteren Üniversite öğrencilerini ‘İdam sehpasına çeken’ o dönemdeki TBMM’deki oylamayı anımsadım.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam kararının TBMM’de görüşülmesi sırasında, kaç CHP’li vekilin ‘EVET’ oyu verdiğini bilenler vardır. Hatta Osmaniyeli Vekilin bile adını bu idam kararında göreceksiniz. Bu Milletvekillerinin isimleri söylenebilirdi. Hatta bunlardan bazılarını isimleri şu anda Osmaniye’de cadde ismi olarak yaşatılmış olmasına Osmaniye CHP karşı olduğunu belirten tepkisini dile getirebilirdi. Buradaki eksiklikleri gelecek yıl CHP İl örgütünün düzelteceğini umut ediyorum.

Tarihsel bir olayı okurlarımla paylaşmak istiyorum. 24 Nisan 1972  günü TBMM’de yapılan oylamada Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı ile ilgili katılan 273 kişinin 218’in AP, 28’nin CHP’li Milletvekili olduğunun kayıtlarını silebilir misiniz?

Başbakan Nihat Erim’di, İdam Kararını Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay onayladı. CHP Lideri İsmet İnönü ile Genel Sekreter Bülent Ecevit ‘Hayır’ Oyu verdi. Süleyman Demirel ile Alpaslan Türkeş ‘evet’ diyenler arasındaydı.

İdam kararına ‘Evet’ diyenler arasında dönemin Adana Milletvekillerinden; AP’den Cevdet Akçalı, CHP’den Fazıl Güleç, AP’den M. Selahattin Kılıç (Osmaniyeli), CHP’den Melih Kemal  Küçüktepepınar, AP’den Ali Cavit Oral, CHP’den Emir H. Postacı,  CHP’den Kemal Satır (Şu anda Osmaniye’de bir caddede ismi yaşatılıyor), AP’den Ahmet Topaloğlu, GP’den Turgut Topaloğlu, MHP’den Alpaslan Türkeş (Şu anda Osmaniye’de bir cadde de ismi yaşıyor), AP’den Hüsamettin Uslu.

Osmaniye CHP Yönetimi, o gençleri anarken keşke bu belgeleri de anlatarak ÖZELEŞTİRİlerini de yapmış olsalardı, daha güzel bir anmayı  bilgilendirerek gerçekleştirdiklerini benimseyecektim. Saygılarımla..

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar