27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Çevreciler haklı çıktı

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması için arsa bulunduğunda, Çevre Dostları derneği yönetimi ile üyeleri arsanın yerinin uygun olmadığı yönünde tepki göstermişlerdi.

O dönemdeki yöneticiler ve işadamları ise çevrecilere çeşitli yakıştırmalar yapmışlar, OSB’ye karşı oldukları yönünde kamuoyunda bir takım sözler kullanmışlardı.

Çevrecilerin tepkisi o günlerde neydi? Akdeniz’den, Burnaz plajı yönünden gelecek hakim rüzgarların Organize Sanayi’deki fabrikaların bacasından çıkan dumanları ve kirli havayı Osmaniye yönüne getireceği yönündeydi.

Çevrecilerin bu iddiaları o günlerde göz ardı edilircesine değerlendirilmedi. Gün oldu Organize Sanayi bölgesine fabrikalar yapılmaya başlandı. İşsizlik oranı yoğun olan Osmaniye ve çevre ilçelerdeki insanlar fabrikalarda işe girmeye başlayınca da buranın hava kirliliği yönleri yine düşünülmedi.

Bugünlere geliyoruz, aradan geçen yılların ardından Organize Sanayi’deki fabrikaların bacalarından çıkan dumanlar ve verdiği hava kirliliği çevreyi rahatsız etmeye başladı.

Yukarı Tüysüz köyünde 9 evde yaşayan insanların hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşadığı, çevreye verdiği kokunun ise Sazlık köyü ile Toprakkale ilçesinin yüksek yerlerinde etkili olduğu bildiriliyor.

Özellikle de akşam saatlerinde çevreye verdiği kokudan vatandaşlar rahatsız olurken, Erzin yolu üzerindeki Kısık yöresindeki Cezaevinin 60 lojmanında da aynı sorunların yaşandığı belirtiliyor.

Buradaki sorunların gelecekte vereceği sıkıntıları düşündüğümüzde ivedi olarak önlemlerin alınması gerektiği ortaya çıkıyor.

Valilik, Sağlık, Gıda ve Tarım ile Çevre Müdürlüklerinin olayla yakından ilgilenmeleri önem taşıyor.

Oradaki evlerin boşaltılması, bugünkü çocukların gelecek yıllarda sağlık yönlerini önemli ölçüde ilgilendiriyor.
 
İvedi önlemlerin alınması yönünde bir takım bilgilerin yetkililere aktırıldığı yönünde de duyumlar alıyoruz.

Ancak sağlık gibi önemli bir sorunla ilgili ne gibi önlem projelerinin olduğu bilgisine henüz ulaşamadık.

Söz konusu yerleşim birimlerimizde en kısa sürede yetkililerin gidip inceleme ve araştırma yapmalarını, Organize Sanayi bölgesi’nin çevreye verdiği zararlı etkiler için projeler üretilmesini bekliyoruz.

Çevreciler, Kastabala Antik kenti ve Kadirli ilçesinde kurulması planlanan çimento fabrikasına da karşı çıktıkları için bazı taraflarca tepki almışlardı. Ancak açılan davalar neticesinde her iki yöreye de mahkemenin verdiği kararla çimento fabrikası yapılmasına izin verilmediğini de buradan anımsatmak istiyoruz.

OSB’nin yeri konusunda da dün tepki gösteren Çevreciler bugün bir kez daha haklı çıkmış oldular. Saygılarımla…
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar