29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3746
EURO34.9687
ALTIN2325.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bu gecenin sonunda

Siyasi trafik her geçen gün yoğunlaşırken, Cumhurbaşkanlığı adaylarının isimleri de bugün saat:20.00’de netlik kazanacak.

Cumhurbaşkanı adayı olabilmek için Anayasa’nın 101. Maddesine göre süreç 22 Martta başladı. Seçmenler tarafından YSK’ya her aday için 100 bin imzanın verilmiş olması koşulu aranıyordu.

Başvuru yapan 11 isim için imza toplama sürecinin 3. Gününde imza sayıları açıklandı. Süreç bugün akşam sona erecek.

İmza yarışına katılan 11 isim arasında bulunan Muhammed Ali Fatih Erbakan 69 bin 79 imza topladığı halde, adaylık yarışından çekildiğini belirterek “Cumhur ittifakı” tarafında yer aldığını açıkladı.

Adaylar arasında 3 günün ardından toplanan imza sayılarına baktığımızda; Muharrem İnce:76 bin 901, Sinan Oğan:39 bin 317, Doğu Perinçek: 16 bin 192, Yakup Türkal:2 bin 31, Erkan Trükten:116, Tevfik Ahmet Özal:807, İrfan Uzun:447, Halil Murat Ünver:285, Hilmi Özden:225 ve Davut Turan:92 imza toplamış durumda.

Bu durumda 10 aday imza toplama kampanyalarını bugün saat:20.00’ye kadar sürdürürken, hangi ismin 100 bin imzaya ulaşabileceği de siyasi kulislerde tartışılıyor.

Belirlenen sayıya ulaşamayan isimlerin, yarın sabahtan itibaren hangi tarafta yer alacakları, destekleme açıklaması yapacakları da merak ediliyor.

Bu arada adaylık için gösterilen kişi 100 bin imza toplaması halinde, eğer talep ederse ödemiş olduğu 555 bin 980 Tl parası geri ödenecek. Bu arada adaylık için yeterli imzaya ulaşamayanların yatırmış oldukları para ise  Hazine’ye gelir olarak kalacak.

Cumhurbaşkanı Adayı olabilmek ve 100 imzayı toplama cesareti gösteren isimlerin yatırdıkları başvuru parasının da iyi bir rakam olduğunu, bu para ile depremzede bölgesindeki vatandaşların yaralarının sarılabileceği noktasında önemli olabileceğini de anımsatmak isterim.

Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart günü Resmi gazetede yayımlanarak belirlenmiş olacak.

Bu arada Milletvekilliği için aday adayları sayılarında da oldukça yoğunluk olduğunu görmekteyim. Özellikle depremden etkilenen illerde, başvuru rakamlarına baktığımda ilginin geçen yıllara göre fazla olduğu anlaşılıyor.

Aday Adayları arasında illerin Milletvekili sayılarına göre kesin aday gösterilmesi ise siyasi partilerin uygulayacakları yöntemlerle belirlenecek.

Adaylık listeleri açıklandığında listeye giremeyen aday adayları arasında geçmiş yıllarda olduğu gibi yine, kırgınlık, küskünlükler yaşanabileceği düşünülüyor.

Partisinden aday gösterilmeyerek sıralamaya giremeyenler ile sıralamayı beğenmeyenler arasında yeni bir tartışma sürece yaşanacak.

Seçim günü geldiğinde bu isimlerin hangi tarafa kayacağı veya destek vereceği noktasına baktığımızda ise, bugün gözlemlediğimiz tablo daha farklı duruma gelebileceği gerçeğini de unutmamak gerek.

İttifaklar arasında ileriki süreçte nelerin yaşanıp yaşanmayacağını birlikte izleyerek yaşayacağız.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar