25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5791
EURO34.974
ALTIN2422.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bu “e-postalara” dikkat!

Sistemin teknolojik yöntemlerini kullanılarak gerçekleşen dolandırıcılık olaylarına yenilere eklenmeye başlandı.

Kamu kurumlarının isimleri ve logoları bile kullanılarak adınıza gelen e-posta gönderilerine dikkat etmelisiniz.

Vatandaşları cep telefonlarından arayarak, “Telefon numaranız terör örgütünün eline geçti, kopyalanmış” gibi sözler kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına her geçen gün yenileri ekleniyor.

Okurlarımızın yeni dolandırıcılık olayları karşısında dikkat etmeleri gereken iki yeni dolandırıcılık oyunu konusunda uyarmak istiyoruz.

Adınıza kayıtlı e-posta adresinize “PTT kargo”dan geldiği yazılı, hatta PTT logosu bile bulunan bir yazı gelebilir. Burada PTT kargo takip numarası verilerek, adresinize teslim edilemediği ve adres güncellenmesi istenebilir. Buradaki yazının devamında sizden istenilen formu açmamalısınız, açsanız bile doldurmamalısınız.

Formu doldurmanız halinde sizin kimlik ve hesap numaranız dolandırıcıların eline geçmiş olacaktır.  Aynı mesaj içerisinde gecikme bedeli olarak bir rakam bile yazılı olduğunu görebilirsiniz. Böylesi bir sistemin oyunlarına sakın düşmemelisiniz.

Dolandırıcıların PTT logosu bulunan “Posta Hizmetleri” adı ile vatandaşların e-posta adresine gönderdikleri yazının sadece iki pragrafını sizlerle paylaşmak istiyorum. “CH4823976276TR takip numaralı kargonuz 10 Mayıs 2016 adresinize teslim edilememiştir.

Lütfen adres bilgilerinizi güncelleyerek kargonuzu teslim alınız. Teslimat adresi değiştirmek için Adres Değişikliği Formu dikkatlice ve eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir. Adres Değişikliği Formu Kargonuz 7 iş günü içinde almanız gerekmektedır. Fazladan her gün için PTT sizden 70TL/günlük karşılık talep etme hakkına sahip olacaktır.”

Yukarıdaki iletiyi gördüğünüz anda inanıp herhangi bir işlem yapmamalısınız. Çünkü dolandırıcılar PTT kargo’nun adını kullanarak yeni bir yöntemi hayata geçirmek istiyorlar.

Aynı şekilde internet borcunuzun bulunduğunu belirten e-posta iletisi de adresinize gelebilir. Burada da Türk Telekom adı kullanılarak, bir numara yazısının devamında internet borcunuzun bulunduğu, borcun rakamı da yazılı şekilde size gönderilerek icra takibine gideceği yazısızı görebilirsiniz. Böylesi durumlarda da Türk Telekom adı geçen numaranın kendinize ait olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer Türk Telekom’da aboneliğin bulunmuyorsa gelen iletiyi asla dikkate almamalısınız.

Bu tür yeni dolandırıcılık olaylarında sakin ve soğuk kanlı olmalı, kuşku duymanız halinde en yakın PTT şubesine gidip olayla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Kurumlardan geldiğini sandığınız iletilerin içeriklerini okuyarak iyi anlamalı, anlatılmak istenilen olayla ilgili yaşamışlığınızın olup olmadığını da anımsayarak hareket etmelisiniz.

PTT kargo ile bir gönderiniz varsa bulunmamanız halinde “haber kağıdı” bırakılır. İnternet borcunuz varsa ve icra takibi yoluna gidilecekse Avukat aracılığı ile posta ile adresinize ihbarname gelir.

Bu iki konuya dikkat edilmemesini, dolandırıcıların yeni oyunlarına gelinmemesi konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek istedim. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar