26 Nisan, 2024, Cuma
DOLAR32.5763
EURO34.9884
ALTIN2459.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bir saat dünyaya bedel!

Pazar günü dünyanın bir çok ülkesinde saatler bir saat geri alınırken, Türkiye’de bu uygulamanın dışında kaldı.

Türkiye’deki Kış saati uygulamasına 25 Ekim Pazar günü geçilecekti. 25 Mart 2015 tarihinde saat:03.00’te bir saat ileri alınmış, Kış saati uygulamasına ise 25 Ekim 2015 Pazar günü saat: 04.00’te bir saat geri alınarak uygulamaya başlanacağı belirtilmişti.

25 Ekim Pazar günü Dünyanın bir çok ülkesinde Kış saati uygulaması yapılırken, Türkiye’de 1 Kasım tarihinde Milletvekili seçimlerinin yapılacak olması nedeniyle, uygulama 8 Kasım tarihine ertelendi.

Türkiye’de yeni bir düzenleme ile saatlerin bir saat geri alınması 8 Kasım tarihine ertelenirken, dünya saatlerine göre uyarlanmış olan bilgisayar, akıllı cep telefonları ve bazı elektronik cihazlar 25 Ekim günü uygulamaya geçtiler.

Bu durum karşısında Türkiye’de bazı olumsuz olaylar yaşandı. Cep telefonları Kış saatine göre ayarlananlar, uçaklarını kaçıran yolcular ve bazı uygulamalarda olumsuz olaylar yaşandı.

Bugün Kış saatine geçmiş değiliz, ama şu anda kullandığım bilgisayar geri saat uygulamasına geçmiş durumda. Milletvekili seçimleri gerekçe gösterilerek saat uygulamasının  bir hafta erteleyerek dünya ülkeleri arasında farkımızı bir kez daha göstermiş durumdayız.

Türkiye’de bir saatlik zaman dilimine baktığımızda, iş veya işlemler dünyanın diğer ülkeleri ile nasıl gelişir ayrı bir tartışma konusu olur ama, Türkiye olarak farkındalık gösterdiğimiz bir gerçek oldu.

Kış saati uygulamasına geçilmesini ertelemek yerine, bence 1 Kasım günü yapılacak olan seçimlerde oy kullanma işlemleri ile sandıkların açılma saatlerinde değişiklik yapılması uygulaması yapılabilirdi diye düşünüyorum.

Böylesi bir durumda dünyanın bir çok ülkesinde uygulanmakta olan uygulama ile saatlerimiz arasında çelişki yaşanmamış olurdu.

Seçimlerin yapıldığı günlerde, doğu ve güneydoğu illerimizin bazılarında oy kullanma ve sandıkların açılma saatleri zaten değişik olabiliyor.

Bazı illerimizde sandıkların açılması bir saat öne alındığını anımsadığımda, 8 Kasım tarihinde de Türkiye genelinde böylesi bir uygulama yapılması ile Pazartesi günü insanların saat farklılıkları nedeniyle perişan duruma düşmelerinin önüne geçilmiş olunurdu.

Bir diğer olay daha var ki, 25 Ekim Pazar günü saatleri bir saat geriye almış olsaydık, aradan geçen bir haftalık süre içerisinde insanlar bu uygulamaya zaten yüzde 90 oranında alışmış olacaklardı. Hal böyle iken, seçimler gerekçe gösterilerek farklı bir uygulama başlatma mantığının altında umarım başka nedenler yoktur!

Seçimlere bir haftadan az bir gün kaldı, Pazar günü sandık başına gidilecek, adaylara ve partilere tercihler yapılacak, oylar kullanılacak. Sokaktaki vatandaş merak ediyor, seçim sonuçlarındaki tahminlerimi öğrenmek istiyorlar. 1 Kasım’da partilerin çıkarabilecekleri Milletvekili sayılarında ne gibi değişiklikler olup olmayacağı konuşuluyor.

O konuda fazla yorum yapmak istemem ama, bazı partilerin milletvekili sayılarında az oranda artış, bazılarında da düşüş olabileceğini görür gibiyim. Hangileri diye sorarsanız, 1 Kasımda sonucun belli olması lazım. Saygılarımla…


Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar