27 Nisan, 2024, Cumartesi
DOLAR32.455
EURO34.829
ALTIN2438.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Belirsizliklerle yaşamak

Yaşadığımız ülkede belirsizliklerle karşılaştığımızda, meraklarımız giderek arttığı gibi, belirsizlikleri de belirlemek için uğraş veririz.

Bu belirsizliklerden bazı örnekler vermek gerekirse, 25 Mart 2009 günü yaşanan üzücü olayın hala belirsizliğini koruyor olması.

BBP Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile aynı helikopterde bulunanların ölümle sonuçlanan kazasındaki sis perdesi üzerine hala araştırma ve incelemeler sürüyor.

Kahramanmaraş il sınırları içerisinde düzen helikopterde 5 kişi hayatını kaybetmişti. O tarihten bu yana helikopterin nasıl düştüğü ve 5 kişinin ölümleri üzerine inceleme ve araştırmalar üzerine çeşitli yorumlar yapılıyor.

Helikopter kazası ile Avukatların yeni bir talebini öğreniyoruz. Hayatını kaybedenlerin kan örneklerinde karbonmonoksit gazı olup olmadığı yönünde yeniden inceleme yapılacakmış.

Aradan geçen 13 yılın ardından, 14 yıla girerken bu olayın hala belirsizliğini koruması ve yeniden incelemeler başlatılması, acıları tazelemekten öteye gidebilir mi?

Türkiye’deki işsizlik oranları ile ilgili TÜİK verilerine gözatalım.  Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde 15 ve yukarı yaş gruplarındaki işsiz sayısı, Kasım 2022’de, bir önceki aya oranla 23 bin kişi artarak 3 milyon 576 kişi olmuş.  

İşsizlik oranında değişim göstermeyerek yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşiyor. İşsiz oranı, bir önceki yılın, yani 2021 yılının Kasım ayına göre bir puan azalma  gösterdiği ortaya çıkıyor.

Ülke genelindeki işsizlik verileri devletin resmi kurumu tarafından alınan veriler doğrultusunda açıklanırken, rakamlara baktığımızda işsizlik öyle rakamlara sığabilecek rakamlar göremiyoruz.

Bir yıl içerisinde gençlik nüfus oranındaki rakamları göz önüne getirdiğimizde, genç işsiz nüfusunun geleceğimiz açısından kaygılandırmayı ve belirsizliğini de sürdürüyor.

Bu ülkede yıllardır konuşulan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’lilerin sorunlarına çözüm bekleniyor.

Siyasi iktidarın seçimler öncesinde sorunun çözümü için söyledikleri ile umutlanan EYT’liler, 2023 yılı için umutlarını yeşertmeye başladı.

EYT Federasyonu Genel Başkanı Gönül Boran, emeklilikte yaşa takılanların çok büyük bir belirsizlik içinde bekletildiğini söyledi.

EYT sorunu çözümlendi mi, yoksa henüz netlik kazanmadı mı? Belirsizlik sürüyor. Çıkarılacak olan yasanın Şubat sonu veya Mart’ta olacağı yönündeki görüşler tartışılırken, emekli olabilmek için bankalardan kredi çekenlerin de kaygıları başlamış görünüyor.

Şu anda, EYT düzenlemesi ile ilgili sürecin işleyişi merakla beklenirken, yaş sınırı ile ilgili geri adım atılması sevindirici bulunsa da, diğer gelişmelerle ilgili netlik kazanamayınca binlerce insan bilinmezlik mağduriyeti içerisinde bekleyişini sürdürüyor.

Aralık ayı ile başvuru yapanlar veya bankalardan kredi çekenlerin geri ödemesi başladığında, bu parayı nasıl ödeyeceklerini düşünmeye başladılar.

Gündemin ağırlığı seçimlerde hangi tarafın kazanacağı veya muhalefetin Adayının kim olacağı yönünde gelişiyor.

Muhalefetin Adayı belirsizliğini sürdürüyor, EYT’lilerin de haklarını alabilmeleri için çıkarılacak olan yasanın belirsizliğinin kaygısını yaşıyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar