23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5566
EURO34.8607
ALTIN2417.7
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bekleyiş

Milletvekili seçim sonuçları hiçbir siyasi partiye tek başına Hükümet kurma yetkisini vermeyince ortalıkta bir sessizlik başladı.

Ak Partililer aniden sessizliğe büründüler. Kamu kurumlarında bile siyaset yapanlar, suskunluğu yeğler oldular.

İş arayan bir genç, kurum yetkilileri tarafından Ak parti milletvekili veya yöneticilerine yönlendirilir, oradan gelecek ‘olur’ ile işe alınır hale gelinmişti.

İktidara yakın esnaf ve Kurum Müdürleri başları havada dolaşırlar, kendilerinin de bir gün bugünkü hale düşebileceklerini akıllarının ucundan bile geçirmez halde yaşar olmuşlardı.

Seçimler yapıldı, şimdi sıra Hükümet senaryolarına geldi. Ak Parti en fazla sandalye sayısına sahip, ama tek başına Hükümet kuracak sayıya ulaşamıyor. CHP ile ortaklıklar konuşuluyor, MHP ile ortaklıklar konuşuluyor.

Bir de HDP ile ortaklık kurulup kurulamayacağı siyasi kulislerin gündemine yerleşmiş durumda.

Ak Parti ile ortaklık yapmak isteyen siyasi partilerin kendilerine göre ‘kırmızı çizgileri’ var. Hükümeti kurabilmek için ortak olmasını istediği parti veya partilere Ak Parti ne kadar ödün verebilir bunlar tahmin ediliyor.

MHP’ye bakarsan ‘erken seçim’ olması isteniyor. Oysa halkımız TBMM’ne belli sayıları dağıtarak siyasi partilere ince bir ayar vermiş ki, yeniden bir seçim yapıldığını düşünelim, bundan pek farkı olup olmayacağı neden hesap edilmiyor?

Bugünkü koşullara baktığımızda, liderlerin konuşmaları ve kamuoyunda bıraktığı izleri incelediğimizde erken bir seçimde hangi partinin oy kaybına uğrayıp uğramayacağını sanırım az çok tahmin edenleriniz vardır.

Bir suskunluk var şimdi siyasi olarak koltuklarında Müdür olanların. Bekleyişleri yeni Hükümetin nasıl oluşabileceği yönünde.

Hemşehrimiz Bahçeli’nin istediği gibi erken bir seçimin sonucunda bugünkü koşulları incelediğimizde Ak Parti sandıktan bugünkünden fazla Milletvekili çıkaracağını gözlemliyorum. Bu arada MHP’nin de ‘baraj sorunu’ olabileceğini MHP’li vatandaşların konuşmalarından sezinliyorum.

MHP’nin baraja takılması ile oyların hangi siyasi partiye gidip gitmeyeceği değil, Bahçeli’nin farklı şekilde sözlerinin Hükümet kurulmasına yanaşmayan tavrının ve erken seçimde diretmesinin yattığı konuşuluyor.

MHP’nin oy kaybına uğrayabileceği sadece bununla da sınırlı değil. MHP’li bir milletvekilinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gizlice görüştüğü iddiaları üzerine Bahçeli’nin de ‘O milletvekilini bulduğumuzda gereken yapılacaktır’sözleri dikkat çekici bulunuyor.

Diyelim ki o milletvekili bulundu, ne olacak partiden ihraç mı edilecek. Edildi diyelim o zaman MHP’nin sandalye sayısı HDP’nin altına düştüğün de iyi mi olacak?

MHP’nin Meclis Başkan Adayı Ekmelettin İhsanoğlu’nun HDP’yi ziyaret etmemesi, yok sayarcasına hareketi de yine konuşulan konular arasında yer alıyor.

Oysa MHP ile HDP’liler Meclis salonunda yan yana sayılabilecek şekilde oturuyorlar, her iki siyasi parti de aynı yasal işlemlerini yerine getirerek, TBMM çatısı altında bulunuyorlar.

MHP Liderinin buradaki bakış açısındaki tavrın yanlışlığı tartışılırken, ülke bütünlüğü ve barış içinde yaşama adına oturup ortak noktaların nasıl bulunabileceği yerine, ‘ötelemek gibi tavrın’ yanlışlıkları da MHP’ye oy kaybettiriyor.

Önümüzdeki süreçte yeni Hükümet hangi siyasi partilerin ortaklığında kurulacak, bizler de bekliyoruz. Saygılarımla…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar