28 Mart, 2024, Perşembe
DOLAR32.3327
EURO35.0641
ALTIN2285.6
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bayramlar Bayram ola!

Dün 14 Mart Tıp Bayramı’ydı. Sağlık çalışanları bu günü Bayram olarak kutluyorlardı ve kutlayacaklardı.


Bakıyoruz, bu bayram gününde protesto gösterisi ve acılı basın açıklaması yapılıyor. Türk sağlık-Sen Osmaniye şubesinin  Devlet Hastanesi önündeki basın açıklaması yerel gazetelerde yayınlandı.


Sendika temsilcisi ve üyelerin katılımı ile yapılan protesto eylemi Bayram günü’nden önce gerçekleşti. Yani henüz bayram gelmeden protesto eylemi yaşandı.


Gönül ister ki, bayram günleri bayram olarak kutlanmalı, acı ve üzüntülerden uzak sözcükler kullanmalı ve yaşanmalıdır.


1Mayıs işçi Bayramı günlerini anımsıyorum, özellikle de yasak olduğu yıllarda yaşanan üzücü olaylar ve can kayıpları, sakat kalanlar.


Şimdi 1 Mayıs işçi bayramı yasalar kapsamında yapılıyor, emek sendikaları basın açıklamalarını, konuşmalarını yapıyor, dilekler ve istekler pankartlarla dile getirilmeye çalışılıyor.


Eylemler gerçekleşirken dozunu kaçırmamak önemlidir. Bir de araya giren provakatörleri iyi hesap etmek gerekiyor.


Osmaniye Cumhuriyet Meydanı’nda  Berkin Elvan için toplanan gençler basın açıklaması yaptı, mumlar yaktı, şiirler okudu ve türküler söylediler.


Burada sağduyunun önemini kavramak gerekiyor. Gençtir, kanları sıcaktır ve sert tavırlar içerisinde olanlar, tahrik edici slogan atanlar olabilir. Bu noktaya dikkat edilmesi gerekiyor.


Orta yaş ve ileri yaştaki insanların bu konudaki duyarlılıkları ve taşkınlıkları önleme noktasındaki hareketleri önem taşır.


Aynı şekilde polisin de tutum ve davranışları ile onların psikolojik hallerini düşünmek gerekiyor.


Her eylemde olduğu gibi bazı kişilerin konuşmalarında hatalı olarak algılanan sözler duyulabilir. Bu noktada ortamın gerilmemesi için hareketler önemlidir.


Yaşı 50 civarında olan bir vatandaş Cumhuriyet Meydanı yanından geçerken, oradaki gençlerin ne için eylem yaptığını soruyordu. Berkin Elvan için eylem yapıldığını öğrenin vatandaş; “ne olmuş ölmüşse yani, bir çocuk öldü diye bu kadar yaygara koparılmaz ki! 4 polis şehit olurken bu  …..lar neden eylem yapmıyorlar!?”sözlerini kullanarak oradan uzaklaşmaya çalışıyordu.


Bakınız buradaki hataya. Bu vatandaşın sözlerini birkaç genç duymuş olsa ve tahrik sonucu vatandaşla kavga etse iyi mi olurdu? Vatandaş kendi yorumunu yapıyor, kendince düşüncesini açıklıyor. Buna saygı duyulması ile Berkin için yapılana da saygı duyulması gerekiyor.


İşte böylesi kişilerin ulu orta yerde konuşmaları bazı olumsuz olayların oluşmasına zemin hazırlıyor.


Fikirlere saygı duymak demokrasinin bir gereğidir. Kişi hak ve özgürlüklerine saygılı olunmadığı sürece, olayların önüne geçilmesi zorlaşır. Yapılan eleştiriler ve tepkiler karşısında sakin, mantıklı ve şiddet içermeyecek şekilde hareket edilmesi, olumsuz olayların yaşanmasının önüne geçer.


12 Mart günü Yunus Emre Mahallesi’nde Ak parti seçim otobüsünün taşlanması olayında Vali Oduncu ile İl Emniyet Müdürü Ceren’in olay yerine gelmesi burada oluşan gerginliklerin ortadan kalkması için güzel bir girişim olarak değerlendirmeli.


Oradaki halkın arasında bulunan Vali ve Emniyet Müdürü, gerginliklerin dozunu azaltır, halk ta taşkınlık yapılmaması için çocuklarının veya gençlerinin hareketlerini kontrol eder. Barış ve huzur içerisinde günler dileklerimle, saygılar…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar