29 Mart, 2024, Cuma
DOLAR32.3752
EURO35.0414
ALTIN2325.3
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Basın; Kimin sesi!?

Son günlerde, özellikle de seçimler yaklaştığında basına yönelik bazı kişilerin suçlamaları nedeniyle bugünkü yazımı bu olaya ayırmak istedim.

Yaşı mesleğim kadar bile olmayan kişilerin tepkisi ve olumsuz eleştirisini alıyorsak, kendimize çeki düzen vermemiş gerekiyor anlamına gelir.

Sosyal medya üzerinden meslektaşlarımı eleştirenlerin bazı tepkilerine katılırken, katılmadığım tepkileri de burada sizlerle paylaşacağım.

Basın; “Halkın gören gözü, işiten kulağı, dili ve direnci”dir öyle mi!? Bu sözü söylemek kolay ama hayata geçirmek o kadar kolay mıdır? Bu tümce üzerinden olaylara bakalım. 

Seçimler öncesindeki meslektaşlarıma ayırt etmeden tepki gösterenlerin bu yazımı dikkatli okumalarını öneriyorum. Sözkonusu Belediye seçimleri ile ilgili ayrım yapılmaksızın “Belediye tarafından” basının “beslendiği” yönünde eleştiri görüyorum. Bu eleştiriyi yapanların siyasi görüşlerini de takip eden biri olarak, kuru sıkı attıklarını söylemek istiyorum. Keşke bu insanlar; “Bazı basın mensupları” diye yazmış olsalardı, o zaman gerçeği yansıttıklarını söyleyebilirdim.

Bir adayın seçim bürosuna getirilen gazete ile ilgili olarak orada bulunanlardan biri; “Bu gazete hep … fotoğrafını yayınlıyor, bizden bir haber yazmıyor, bir daha buraya gazetenizi getirmeyin!”demesi olayı sizce nasıl bir davranıştır!?

İlan ve reklamları yayınlamak gazetelerin, radyo ve Televizyonların yaşaması için ekonomik bir katkıdır. Seçim öncesi hangi aday veya siyasi parti reklam veriyorsa meslektaşım elbette ücreti karşılığı yayınlayacaktır. Sizin desteklediğiniz aday veya partiniz reklam verdi de yayınlayan gazete olmadı ise o zaman tepkinizi öyle göstermelisiniz! Kaldı ki bu konuda, siyasi görüşlerini en ağır şekilde köşe yazısı ile eleştiren gazeteyi mahkemeye verdiği halde “şu an da bile işlerini yürüten” siyasi parti yetkilileri asıl eleştirilmiş olması gerekenler olmasını beklerdik.

Belediye’den basının desteğine gelince; (Yerel yönetimlerin, kentlerindeki kültür, sanat, basın ve benzeri gelişmelerle ilgili tanıtım amaçlı diye belirtilir) maddi bir bütçe ayrılarak desteklenmesi olayı bulunmaktadır. Bugün bizi eleştirenlerin destekledikleri aday, yarın seçildiğinde böylesi bir konuda bütçeye ayrılacak olan parayı nereye harcayacağını merak ediyorum!?

Halkın gören gözü olarak, sorunları gündeme getirme noktasında çekinmeden haber yapıyoruz. Konuşanların sözlerine sınır getirmeden yazıyoruz. Halk için yapılan her etkinliği gündeme taşıyor ve bunlardan herhangi bir ücret isteğimiz olmadı, olmayacak ta!?

Gazeteler bazında düşünürsek; Önemli günler ve Bayramlarda “kutlama ilanı” hangi siyasi parti veya kişiler, ya da esnaf tarafından veriliyor? Bütçesinde para bulunduğu halde, Bayramlarda bile gazetelere kutlama vermeyen bir siyasi parti, seçimler yaklaştığında katkıda bulunmadığını gazeteden ne isteyebilir?

Halkın tepkileri benim için önemlidir, ancak; halkın sesi gibi olmayıp, kendi basın ilişkilerinde sıkıntılar gördüğümüz bazı kişilerin meslektaşlarımı eleştirmelerine izin veremem!  Basını eleştirirken, elinize ulaşabilmesi ve yaşaması  için neler yaptığını sorgulayın lütfen!?  

Gazete bayisinden günlük herhangi bir yaygın basından alırken, hele bu da “at yarışı gazetesi” ise eğer,bunun yanında kentindeki yerel gazeteye uğrayıp “bedava” bile alıp okumuyorsan eğer, kentindeki yerel gazetenin yaşamından haberin olmadığından eleştirme hakkını kendinizde görmeye hakkınız olamaz!?

Bana ayrılan sütun bitmek üzere, ancak bu soruma ilgili veya bizi eleştirenlerin yanıt vermelerini bekliyorum: “ Son 5 yıl içerisinde Osmaniye’de AKP ve MHP dışındaki hangi parti özel günler ile Bayramlarda basına kutlama ilanı verdi? Verdi ise ne kadar masraf gösterdi? Bunları gazeteleri ve masrafları ile birlikte açıklasınlar, sonrasında da bizi eleştirenleri öğrenmiş olsunlar. Saygılarımla…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar