23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.5766
EURO34.8279
ALTIN2418.2
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Bakan’a bak Bakana!..

Bazı anlar olur ki eksik veya aksaklıklarını kabul ederek, halkın karşısına çıkıp gerçekleri dile getiren yöneticilerin bu tavırlarına herkes sevinir ve kutlar onları.

İşte bir Bakan, hem de Maliye Bakanımız Naci Ağbal’ın sözleri vatandaşın yüreğini bu temmuz sıcağında serinlik getirmeye yetti!

Bakan Ağbal’ın ağzından bal akarcasına sözlerine bakalım; “3 üründeki vergiler çok yüksek”diyen Maliye Bakanımız devamında; “Otomobilden, sigaradan ve alkolden alınan vergileri indirin” sözlerini kullanıyor.

Ne denir böylesi bir söze, alkışlanır, hem de ayakta alkışlanır!

Maliye Bakanımız Ağbal, ÖTV ve KDV vergilerinin yüksek olmasından yakınırken, insanın düşünesi geliyor, bunun altında başka bir olay çıkmasın sakın!?

Onu bilemeyiz ama, Bakan Ağbal’ın böylesi bir gerçeği dile getirmesi ve yüksek vergilerin indirilmesini istemesi önem taşımaktadır. Hadi diyelim ki, bazı kişilerin; “sigara ve alkol sağlığa zararlı, içmesinler canım!” ama otomobil için ne diyeceksiniz, almasınlar mı diyeceksiniz!? 

Sadece bu üç kalem göze çarpmış, ama elektrik tüketim faturaları üzerinde bir çok tartışmalar gündeme gelirken, bunun üzerinde de Enerji Bakanımız bir açıklama yapar mı diye bekliyor vatandaşımız!

Örneğin; TRT payı alınması, sayaç okuma parası ve benzeri bazı kalemlerle birlikte tüketim miktarının neredeyse yarısından fazlasının yansıtılması ile faturalar kabarık geliyor.

Vatandaşın tüketim ürünlerindeki maliyetler ile eklenen çeşitli vergilerin gözden geçirilip indirilmesi ile hem daha ucuz alımlar sağlanacak, hem de vatandaşın ekonomik yaşantısında düzelmeler olacaktır.

Bazı anlar oluyor ki, akaryakıt fiyatlarında kuruşluk indirimler yapılıyor, aradan bir iki gün geçmeden eski haline getirildiğinde vatandaş ne olup bittiğini anlamaya çalışıyor.

Ülkemizde devlet en kolay yoldan ve dolaylı şekilde vergiler topluyor. Bu vergilerin icralık durumlara düşmesi halinde ise vatandaş perişan durumlara düşüyor.

Bankalara gelelim, kredi verebilmek için kırk takla atmaya çalışan bankalar, ödemelerdeki gecikmeler ve diğer bir takım yöntemlerle vatandaşa zorluklar yaşatabiliyor.

Bankaların kart aidatları, işsizlik sigortası gibi yöntemlerle vatandaşa yükledikleri bazı eklentiler bir türkü çözümlenmezken, yetkili ağızların konuşmaları bir tarafta uçup gidiyor!

Halkın yüksel vergiler altında ezildiğini söyleyen Maliye Bakanı Ağbal’ın bu girişimi güzel bir davranış. Ancak bu sözler havada mı kalır, yoksa bu duyarlılık güzellikle mi çözümlenir bunu da izleyip göreceğiz.

Sigaradaki yüksek vergiler nedeniyle ‘kaçak sigara’ tüketiminde artışlar yaşanıyor. En ucuz sigaranın 10 Tl’den satıldığı ülkemizde, kaçak sigara ise bunun yarısı fiyatına satılıyor. İnsanlar cebini düşündüğü için doğal olarak ‘kaçak sigara’ içmeye yöneliyor mu diyelim, yönlendiriliyor mu diyelim!? Buna da siz karar verin.

Halkın yaşamındaki zorlukları görebilen, yüksek vergiler altında ezildiğini anlayabilen insanlar her zaman halkın gözünde büyür. Halkımız kendisinden yana olanları ve halkı düşünenleri her zaman alkışlamıştır! Mutlu günler dileklerimle…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar