25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.4942
EURO34.9854
ALTIN2433.5
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Atatürk Osmaniye’de…

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmaniye’ye gelişinin bugün 93. yıldönümü.

Bu amaçla her yıl olduğu gibi kutlama etkinlikleri yapılır, Tren garında temsili olarak bir vagon süslenir, izciler ellerinde Atatürk posteri ile Türk bayrağı ile tren vagonundan inerler.

Programın bundan sonraki bölümünde Vali, Atatürk portresi taşıyan izcileri karşılar, Türk bayrağı taşıyan iki izci bayrağı Vali’ye verir. Vali bayrağı öperek alır.

Sonrasında ise bir okulun Halkoyunları  ekibi gösteri sunar, ardından Belediye Mehter takımı gösteri yapar.

Bir öğrenci güne özgü şiir okur, sunucular Atatürk’ün Osmaniye ziyareti ile sözleri okur veya Atatürk’le ilgili sözler anlatılır.

Sonrasında ise kortej yürüyüşü, ardından Atatürk anıtı önündeki program ile birlikte Vali’nin Şeref defterini imzalaması ile etkinlik sona eriyor.

Kurtuluş Savaşı öncesinde ve sonrasında Atatürk’ün ziyaret ettiği illerin sayıları bellidir. Anadolu’yu gezip ziyarette bulunan Atatürk’ün Osmaniye’ye üç kez geldiği söylenmektedir.

Atatürk’ün Osmaniye ziyaretinin yıldönümü nedeniyle bu güne kadar Valilik dışında yerel yönetimin herhangi bir program yaptığına tanık olmadık.

Örneğin “Atatürk ve Osmaniye” konulu bir fotoğraf, resim, şiir, anı, makale yarışması yapılabilir. Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte böylesine bir etkinlik gerçekleşmesi bir farkındalık oluşturacağından ülke gündemine Osmaniye’nin gelmesi de sağlanacaktır.

Atatürk’ün Osmaniye ziyaretinin yıldönümü nedeniyle o tarihleri anımsayanlar, bilgi ve belgeleri olanlarla birlikte bir seminer verilebilir. Okullarda 16 Ocak günlerinde  “Atatürk ve Osmaniye” konulu öğrencilere bilgilendirmeler yapılabilir. Bir salonda Atatürk’ün sevdiği türküler seslendirilebilir.

Bu ve benzeri etkinliklerin yapılması sadece Atatürk’ün Osmaniye ziyaretini gündeme getirme değil, etkinliğin il dışına çıkarılması da sağlanacaktır.

Her zaman söylediğim ve birçok insanın söylediği; bir kentin tanıtımı için kültürel ve sanatsal etkinlikler çok önemlidir sözlerini unutmamak gerekiyor.

Geçtiğimiz yıllardaki 16 Ocak  günlerinde, bu sütunlarda gündeme getirdiğim önerilerimi bu yıl yine anımsatmak istiyorum.

16 Ocak tarihi, Atatürk’ün Osmaniye’ye geliş yıldönümü bildik programlarla geçiştirilmemeli. Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü etkinliklerinin yıllar öncesindeki törenlerinin daha görkemli ve halkın yoğun katılımla yaşandığını dile getirmiştim. Aynı duygularla Atatürk’ün Osmaniye’ye geliş yıldönümü için de söylüyorum.

Önemli gün ve haftalar; cadde ve sokaklara pankartlar ve bayraklar asılarak kutlanması yerine, farklı etkinliklerle kutlanmalıdır.

Örneğin bugün 16 Ocak, Atatürk’ün Osmaniye’ye gelişinin 93. yıldönümü. Atatürk caddesi üzerinde belli noktalarda farklı etkinlikler yapılabilir. Eski Belediye hizmet binası önünde “Atatürk’le ilgili kitaplar, resimler ve fotoğraflar” sergisi açılabilirdi. Ahmet Şekip Ersoy Kültür Merkezi’nde konferans verilebilirdi.

Osmaniye’deki Atatürkçü Düşence Derneği böyle bir günde farklı program düzenleyebilirdi. Önemli olan kentte bugün için farkındalık oluşturmak, insanlara bir şeyleri anımsatmak olmalıydı.

Bu kentte bazı önemli gün ve haftalarda yürüyüş etkinlikleri düzenleniyor, yarışmalar yapılıyor, sergiler açılıyor ve farkındalık oluşturuluyor.

Önümüzdeki yıl ve yıllarda daha farklı şekilde programlarla bu günü kutlamanın hazırlıklarının yapılabilmesi beklentilerimle, saygıları…

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar