23 Nisan, 2024, Salı
DOLAR32.6029
EURO34.7766
ALTIN2409.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Asgari ve emekli ücretli

Oh ne ala memleket, dolar başını almış gidiyor. Akaryakıtın litresi anlık yükseltiliyor.

Ekmeğin fiyatı sabit bırakılıp 50 gram düşürülmesi yönündeki tepkiler geliyor.

Topraklarımızda hayvancılık özendirilmediği için yurt dışından et satın alıyoruz.

Öğrencilerin sınavlarının yöntemlerinde sık sık değişiklik yapılıyor. İşsizlik oranı artıyor, insanlar çılgına dönmüş gibi öz evladını, eşini ve yakınlarını gözünü kırpmadan öldürüyor. Benzeri örneklerin arkası gelmeyeceği için örnekleri burada bitirmek istiyorum.

Asgari ücretli ile emeklilerin aldıkları maaşların bir aylık sürede yaşanabilirlik olayını hesap edenleriniz var mı?

Ülkemizin ekonomisini elinde bulunduran devletlere kafa tutuyoruz. Son olarak Nato’ya karşı tepkilerimizi dile getiriyoruz. İki süper güç olan ABD ile Rusya arasında dirsek teması için blöf yapmaya çalışıyoruz.

Vatandaşın alım gücü azaltılıyor, yapılan zamlar dayanılacak gibi değil!  İnsanların yaşadıkları ekonomik bunalımlar, sosyal ve psikolojik anlamda yaşantılarına yansır oldu.

Aile içi şiddet, cinayet, intihar, geçimsizlikle birlikte son yıllardaki boşanma olayları ile birlikte yaşanan fuhuş olaylarının rakamlarını öğrendiğimizde üzülmekten başka bir şey gelmiyor elimizden!

Siyasi parti görüşünüz ne olursa olsun, gelin bir hesap yapalım, bir aylık bir ailenin yaşayabilmesi için bugünkü koşullardaki durumu değerlendirelim.

Her ne kadar bir ailede 3 çocuk istenmiş olsa da, ben bir çocuklu bir ailenin bir aylık geliri karşısında giderini sözlerle paylaşmak istiyorum. Bunun yanında iki veya daha fazla çocuğu olanlar ile Üniversite’de çocuğu okuyanları da buna dahil etmiyorum. Onu da sizler ekleyerek hesap edebilirsiniz.

Asgari ücret:1.404,00 Tl. Eşi çalışmayan ve tek çocuklu bir aile düşünelim. Bu maaşın bir aylık giderini hesaplayalım. En düşük kira; 450 Tl., Elektrik; 30 Tl., Su; 15 Tl., Telefon; 20 Tl., İşe gidiş-dönüş ulaşım: 120 Tl., Ekmek (üç kişilik aile için; günlük 3 ekmek) 90 Tl., Öğrencinin servis ücreti: 110 Tl., Kahvaltı için; çay, zeytin, peynir ve benzeri: 50 Tl., Çamaşırların yıkanması için gerekli temizlik ürünleri; 20 Tl., öğle ve akşam yemekleri için makarna ve benzeri tür yemekler için; 100 Tl., öğrencinin  kırtasiye giderleri; 10 Tl., olarak hesap edelim. Bir aylık bu ailenin gideri: 1.015 Tl. oluyor. Asgari ücretin 1.404. Tl olduğunu düşündüğümüzde asgari ücretten geriye 399 Tl artıyor.

Bizim bir asgari ücretli ailenin aylık giderlerini hesaplarken; sebze-meyve, et, öğrenciye harçlık, ailedeki birinin sigara içmesi, kitap veya gazete almasını, aile bireylerinden birinin hasta olup hastaneyi gidip ilaç ve muayene olmasını, evine bir konuk geldiğinde onlara çay-kahve ve değişik ikramlarda bulunduğundaki giderleri, Okul yönetimince yapılan toplantılarda veliden istenilen okul giderleri ile birlikte yaşamın gerektirdiği bir çok gideri de eklemedim.

Benim asgari ücretli için bir aylık en asgarisinden hesabım böyle, bir de sizler yaparak kafalarınızı yorarsanız benim hesabıma katkıda bulunmuş olursunuz.

Emekli maaşı alanlar için ise yapacağım hesaplamalar, gerçekten farklı rakamları ortaya çıkarıyor. Yaşanan olayları yazmak ve gündeme taşımanın, okumanın, okutmanın ve insanlara okumayı önermenin bir sakıncasının olup olmadığı yönündeki davranışlar, ülkemin geleceği açısından beni kuşkulandırıyor.

Emeklilerin aldığı maaşlar ile bir aylık geçimlerini de bu sütunlarda sizlerle paylaşacağım.  
 

Bu yazımı yazarken; Emekli maaşının her ay değişik olarak hak ede farklı ödenmesi olayını ve kesintilerin neler olduğunu da yine yetkililere soracağım.

Susan insanlar; susarlar.  Susarsanız sustururlar. Susarsanız; suskunluklarınız üzerinden Surlar yaparak yükselirler. Suskun olmamak dileklerimle…
 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar