25 Nisan, 2024, Perşembe
DOLAR32.5065
EURO34.9715
ALTIN2431.9
Mustafa BARDAK

Mustafa BARDAK

Mail: [email protected]

Asgari Ücretlilerden Elektrik faturası Alınmayacak!

Asgari ücretlilerden elektrik tüketimi için para alınmaması yönünde TBMM’ne kanun teklifi verilmiş.

Teklifin amacı belki yürekleri okşayacaktır, MHP Milletvekili Erkan Haberal tarafından verilen kanun teklifine göre, Asgari ücretin brüt tutarından daha az geliri olanlardan elektrik tüketimi için para alınmaması isteniyor.

Bu teklif TBMM’de yasalaşır mı, yasallaşmaz mı şimdilik bilinmez ama, öyle kanun teklifleri Meclis’ten geçiyor ki, dar gelirli vatandaşların ekonomisine destek olabilecek bu teklifin oylanmasını merakla bekliyoruz.

Bugün asgari ücret alanların eline net 1603 Tl para geçiyor. Milletvekilinin düşüncesi ve teklifi güzel, ancak Meclis’ten geçebilmesi için iktidar partisinin de oylarına gereksinim duyulacaktır.

Bugünkü iktidarda bulunan Ak partili milletvekillerinden kaç kişi bu teklife olur diyecektir şimdi bu merak konusu oldu.

Asgari ücretliler net olarak 1603 Tl alırken, bir de emeklileri düşünelim, emekliler asgari ücretten de az maaş alıyorlar. 1200 Tl emekli maaşı alanlar ne yapsınlar?

25-30 yıl çalışıp prim ödedikten ve ömrünü çalışarak geçirdikten sonra emekliye ayrılıp eline asgari ücret bile geçmeyen emeklilerin yaşamını sadece konuşmak, çözüm bulmamak yeterli geliyor mu?

Milletvekili maaşları tartışılır, onların aldıkları maaşlar ile öğretmenin, polisin ve kamu kurumundaki bir müdürün maaşları arasındaki rakamları gözünüzün önüne getirin.

Milletvekilleri bir dönem görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldıklarında aldıkları maaşların kaç asgari ücretliye bedel olduğunu da düşündüğümüzde adaletli bir ekonomik paylaşım olup olmadığı ortaya çıkmıyor mu?

Milletin vekillerinin aldığı maaş ile milletin aldıkları maaş arasındaki rakamlardaki uçurumlar tartışıldığında, farklı yorumlar duyabiliyoruz.

Milletvekillerinin masraflarından sözediliyor. Ben bu konuda biraz kuşkuluyum.

Bir ilin milletvekili kentine geldiğinde partisinin il başkanı veya yöneticileri milletvekilinin elini cebine sokturmuyorlar, gereken harcamaları zaten yapıyorlar.

Kentinde para harcamayan Milletvekili Ankara’da Meclis’e geliş gidişlerde mi harcıyor?

Yeniden konumuza dönmek gerekirse; asgari ücretliden elektrik parası alınmaması Meclis’ten geçmeyebilir, ama Milletvekili Haberal bir girişim başlattı olayın peşini bırakmamalı.

Asgari ücretliden elektrik ücreti alınmaması yönündeki kanun teklifi Meclis’ten geçmez ise eğer, elektrik faturalarındaki bazı kalemlerin kaldırılması için kanun teklifi verilebilir.

Örneğin ‘TRT payı’ kalemi kaldırılmalıdır. Bununla birlikte yine faturalara yansıyan, değişik isimlerdeki vergilerin de belli ücret tuttuğunu gördüğümüzde bunlar için ayrı bir teklif verilebilir. KVD oranı düşürülebilir ve benzeri kalemlerde değişiklik yapılabilir.

Bu kanun teklifinin Meclis’ten geçebileceğine kendim inanmıyorum! Bilmem sizler inanıyor musunuz?

Halkın tüketim ürünlerine yapılan zam ile, ücretlere yapılan zamlar arasında adaletli rakamlar olsun yeter, vatandaşın başka bir beklentisi yok diyebiliriz! Saygılarımla…

 

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar